Volledig scherm
© Thinkstock

Geen hittegolf, maar wel strandweer in Zeeland

VLISSINGEN - Een echte hittegolf zit er waarschijnlijk nét niet in. Maar dat zal de meeste mensen worst zijn.

Want het wordt zo heet dat zwem- en korte broeken uit de kast kunnen. "De wind waait niet al te hard, dus het wordt prachtig weer voor het strand en de barbecue." Het blijft natuurlijk een voorspelling, maar meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline voorziet een warm slotakkoord van de zomer. Na een wisselvallig en koel weekend herstelt de zomer vanaf dinsdag. De zon gaat flink schijnen en de kans op neerslag neemt af.

"De warme week begint dinsdag al goed met een graad of 27 in het noorden van Zeeland tot 29 graden in Zeeuws-Vlaanderen. 's Ochtends kunnen er nog mistbanken zijn, maar die lossen snel op. Op de stranden kan een briesje opsteken, zodat het er met een graad of 23 à 24 wat koeler kan zijn."

Insmeren

Toch is het zaak je goed in te smeren, waarschuwt Van Wezel. De zonkracht (maat voor hoeveelheid ultraviolet licht) is 6. "Wie niet veel zon heeft gehad, kan binnen een half uur verbanden."

Voor woensdag voorspelt Van Wezel een tropische dag. Het kwik bereikt in Zeeland op de meeste plaatsen de 30 graden. "Met een windje uit het zuid-oosten is het op veel stranden ook tropisch warm. Bovendien is het zeewater met 18 tot 20 graden op zijn warmst."

Zwemweer dus. En drukke dagen voor strandtenthouders. Donderdag wordt de tweede tropische dag, schat Van Wezel in. "Het zal nog iets warmer worden, zoals het er nu naar uitziet tussen de 30 en 33 graden in Zeeland. De wind is dan wel wat steviger, denk aan een kracht 3 tot 4 Beaufort. Al met al op het strand goed uit te houden."

Nachten

In tegenstelling tot de nachten ervoor - die relatief koel zijn - kan de nacht van donderdag op vrijdag nogal plakkerig worden. Er drijft dan vochtiger lucht het land in en lokaal zakt de temperatuur niet onder de 20 graden. Een koufront zorg ervoor dat het kwik vrijdag uitkomt tussen de 23 en 28 graden. Geen hittegolf dus. "Van een hittegolf spreken we bij een aaneengesloten serie van minstens vijf zomerse dagen met maxima van 25 graden of meer", vertelt Van Wezel. "In deze serie moeten minstens drie dagen tropisch verlopen met maxima van 30 graden of meer."

Stel dat het kwik vrijdag toch boven de 30 komt, dan moet het zaterdag ook nog warmer dan 25 graden worden.

En dat is allerminst zeker. De weermodellen zijn verre van consistent. "De kans op een bui neemt toe. Maar het weer zal ook vrijdag, zaterdag en zondag best lekker zijn."