Volledig scherm
Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor op Prinsjesdag. © Frank van Beek/ANP

Geen geld voor Zeeland, wel perspectief

DEN HAAG - Wie in de Miljoennota turft naar Zeeuwse trefwoorden, komt niet ver. Ook in de begrotingen van de diverse ministeries staan geen concrete maatregelen voor Zeeland.

Geen verhoging van de bijdrage uit het Provinciefonds, geen garantstelling voor de kerncentrale, geen Zeelandfonds, geen verbreding van de N59, geen spoorlijn tussen Axel en Zelzate. Toch biedt het kabinet Zeeland wel perspectief. Dat wordt vooral duidelijk in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT). Daarin staat zwart op wit dat de kabinetsvisie voor de Zuidwestelijke Delta ondersteund wordt door het rapport Balkenende over de versterking van de Zeeuwse economie. De commissie onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende adviseerde enkele maanden geleden onder meer in te zetten op duurzame energie en het versterken van de zeehavens. 'De komende periode zal daar invulling aan worden gegeven', staat letterlijk in het MIRT.

Landelijk Toekomstfonds

En het kabinet mag dan voorlopig geen bijdrage van 25 miljoen euro in een Zeelandfonds storten, zoals Balkenende wil, dinsdag is wel een landelijk Toekomstfonds van 200 miljoen euro aangekondigd, dat wordt gevuld met meevallers uit de gaswinning. Balkenende wil het Zeelandfonds onder meer gebruiken om de samenwerking tussen de regionale ontwikkelingsmaatschappijen van Zeeland en Brabant te stimuleren. Met het Toekomstfonds wil het Rijk op landelijke schaal precies hetzelfde: via ontwikkelingsmaatschappijen als Impuls Zeeland innovatieve en snelgroeiende bedrijven in het midden- en kleinbedrijf financieren.

"Dat is heel concreet wat wij voor Zeeland willen", bevestigt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. "Als we daarvoor snel plannen bij Economische Zaken neerleggen, kunnen we oogsten."