Volledig scherm
De Oostkerk. © Theo Giele

Geen geld provincie in reddingsfonds monumentale Oostkerk Middelburg

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur van Zeeland stort geen geld in een fonds voor de redding van de monumentale Oostkerk in Middelburg.

Volgens Gedeputeerde Staten past het niet in het provinciaal cultuurbeleid om geld beschikbaar te stellen voor onderhoud van een kerkgebouw, ook al is dat een monument. De Oostkerk kan wel in aanmerking komen voor een restauratiesubsidie, stellen GS.

Zij schrijven dat in antwoord op vragen van de Statenfracties van ChristenUnie, SGP en CDA. Die wilden weten of de provincie steun kan verlenen aan een reddingsplan voor de Oostkerk.

De Protestantse Gemeente Middelburg stopt per 1 januari 2017 met de kerkdiensten in de Oostkerk. De PGM stoot het gebouw af en schenkt dat gratis aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Die wil de Oostkerk gaan gebruiken als een ontmoetingsplaats voor alle Middelburgers, met concerten, markten en exposities.

De kosten om deze herbestemming mogelijk te maken zijn echter hoog. Dat heeft te maken met beheer en onderhoud. Vereniging Hendrick de Keyser wil daarom een Zeeuws fonds oprichten en vullen met 2,5 miljoen euro. Zij wil zelf een miljoen euro ophalen via sponsors en bedrijven. De Protestantse Gemeente Middelburg stort een half miljoen euro als bruidsschat. De gemeente Middelburg en de provincie zouden ook elk een half euro moeten bijdragen.

De provincie wil dat dus niet. Rein van der Kluit van de PGM noemt dat 'teleurstellend'.