Volledig scherm
Het hoofdkantoor van energiebedrijf Delta in Middelburg. © PZC

Geen Balkenendenorm bij Delta

MIDDELBURG - Vervult Zeeland een voorbeeldfunctie als directeuren van Delta voortaan niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm? Ja, zeggen PvdA, SP, GroenLinks en PVV in Provinciale Staten. Nee, zeggen de overige partijen. Dan wordt het energiebedrijf moeilijker te besturen.

Onderwerp van debat was vrijdag een amendement van de linkse partijen bij een beleidsnota over bedrijven en organisaties die met de provincie zijn verbonden. Daarin moet komen te staan dat niemand meer dan een ministersalaris (179.000) mag verdienen, vonden zij én de PVV. “Laten we gewoon afspreken dat de Balkenendenorm in Zeeland de norm is”, zei Gerwi Temmink (GroenLinks). Een meerderheid van de Staten was het daar niet mee eens.

Omdat al is afgesproken dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) op termijn gaat gelden voor Zeeland Seaports en hij voor de overheid verplicht is, ging het feitelijk alleen om de salarissen bij Delta. Dat is een commercieel bedrijf waarvoor de WNT niet geldt, ook al is de provincie aandeelhouder. In de nota is afgesproken dat als aantoonbaar is dat er anders geen goede bestuurders kunnen worden gevonden, een ‘minimale overschrijding’ van de WNT mogelijk moet zijn. Dat is al een aanscherping van de salarisnormen ten opzichte van de rest van het land, betoogde gedeputeerde Jo-Annes de Bat.

Omdat het amendement om de Balkenendenorm aan te houden het niet haalde, besloot de SP als enige partij ook tegen de nota te stemmen en daarmee dus tegen de geringere aanscherping van de provinciale salarisnormen.