Volledig scherm
Anna (8) met zusje Julia en moeder Annemarie. Links en rechts gemeenteleden van de Pelgrimskerk, die een taartje voor het goede doel eten. © Marieke Mandemaker

Gedrevener dan ooit door Janna's (8) wens om te racerunnen

BURGH-HAAMSTEDE - Elke dag 10.000 stappen, een maand lang. Steptember, waarmee geld wordt opgehaald voor cerebrale parese (wat vroeger spasticiteit werd genoemd), is vaste prik voor Janna Heijboer (8) en haar familie in Burgh-Haamstede.

Moeder Annemarie is zelfs gedrevener dan ooit. "Op Schouwen-Duiveland zijn er geen sportmogelijkheden voor Janna. Dat is dit jaar een grote drijfveer voor mij".

Racerunning

Dolblij waren de Heijboertjes toen Janna, die door zuurstofgebrek bij haar geboorte cerebrale parese heeft, afgelopen voorjaar haar zwemdiploma's A en B wist binnen te slepen. "Maar toen kwam de vraag: wat ga je nu voor sport doen? En dan blijken er in de buurt eigenlijk geen mogelijkheden te zijn." Paardrijden is te pijnlijk en rolstoelsport niet geschikt. Racerunning lijkt Janna fantastisch. "Alleen is dat hier in de buurt nergens te doen."

Een racerunner is een soort driewielfiets, zonder pedalen en met een borststeun. Gebruikers kunnen er mee rennen, gewoon op de baan bij een atletiekvereniging. De dichtstbijzijnde plek waar Janna op dit moment terecht kan, is in Rotterdam. "Mijn droom is dat er een afdeling racerunning in Zeeland komt. Ik ben ervan overtuigd dat er meer kinderen zoals Janna zijn".

Onderzoek

Steptember, waar moeder en dochter ambassadeur van zijn, probeert mensen te bewegen een maand lang elke dag 10.000 stappen te zetten en daarmee geld binnen te halen. Geld dat gebruikt wordt om onderzoek te doen naar en ondersteuning te bieden aan mensen met cerebrale parese.