Volledig scherm
Ben de Reu. © Lex de Meester

Gedeputeerde De Reu moet diep door het stof

MIDDELBURG - Gedeputeerde Ben de Reu (PvdA, cultuur) ging vrijdagmorgen diep door het stof in Provinciale Staten. Hij kon er niet mee voorkomen dat een motie van afkeuring tegen hem werd ingediend, maar wel dat die brede steun zou krijgen.

Enkele weken geleden kwam De Reu hard in aanvaring met de Statenleden van de commissie economie, omdat hij hun opnieuw op het laatste moment vroeg garant te staan voor een lening van 4 miljoen euro aan ZB Planbureau en Bibliotheek voor Zeeland.

Op 18 juli loopt die lening bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) af. Zonder garantstelling van de overheid moet hij direct worden afgelost. Dat geld heeft de ZB niet. De Staten voelden zich dus met de rug tegen de muur gezet. Precies een jaar geleden gebeurde hetzelfde en toen had De Reu beterschap beloofd.

'Respect ver te zoeken'
Vrijdag kreeg De Reu, die in een brief al had laten weten dat hij de Staten eerder had moeten informeren, nogmaals de mantel uitgeveegd. "Het respect voor elkaars mening was ver te zoeken", zei Patricia van Veen (D66), terugblikkend op de commissievergadering.

Goos Roeland (SGP) had het over 'ongezouten woorden' die waren gesproken. Ronald Viergever (SP) noemde de 'hele gang van zaken ronduit verbijsterend' en verweet De Reu 'gebrek aan inlevingsvermogen richting de Staten'. Ria Rijksen (CU) voelde zich 'als Statenlid niet serieus genomen'.

Excuses
De Reu bood zijn excuses aan, erkende dat hij de Staten tussentijds beter had moeten informeren en dat hij tijdens de commissievergadering zijn 'emoties had moeten wegdraaien en me meer op de ratio had moeten begeven'. Hij zei volstrekt te begrijpen dat hij de Staten voor een voldongen feit had gezet en beloofde voor de toekomst een respectvollere manier van communiceren.

De SP vond zijn 'charmeoffensief' niet voldoende en diende een motie van afkeuring in. D66, CU, en PVV namen wel genoegen met de excuses en besloten, na overleg tijdens een korte schoring, de motie niet te steunen. Zodat de SP alleen nog de Partij voor Zeeland en Zeeland Lokaal meekreeg. Het voorstel om garant te staan voor de lening aan de ZB werd met algemene stemmen aangenomen.