Volledig scherm
© Stock.xchng

Geboorte-aangifte vanuit het kraambed in Goes

Goes - Een baby al aangeven vanuit kraambed in het ziekenhuis en geen 'storend' ritje meer hoeven maken naar het stadskantoor.

In Goes kan het vanaf half juli. Goes wordt, na Almelo, de tweede gemeente in Nederland waar het mogelijk is om digitaal geboorte-aangifte te doen. Dat gebeurt via de iPad met een speciale app. De gemeente schaft acht tablets aan, die in de verloskamers in het ADRZ komen te liggen. De kersverse vader of moeder kan met een speciale digitale pen een handtekening zetten en hoeft dus niet meer naar het gemeentehuis.

Volgens wethouder Loes Meeuwisse is het een service naar inwoners. In het ADRZ worden jaarlijks zo'n 1450 baby's geboren, vooral Bevelandse en Walcherse. Voor met name die laatste groep is de proef een uitkomst, aangezien er geen mogelijkheid meer is om in Vlissingen te bevallen. Na de geboorte moet (meestal) de vader nog een keer speciaal terug naar Goes om zijn kind aan te geven, terwijl ook hij waarschijnlijk liever op zijn roze wolk blijft zitten.

Schrijffouten

In Almelo zijn de ervaringen positief. Digitaal geboorte-aangifte doen scheelt niet alleen veel tijd, ook is de kans op schrijffouten in de naam van de baby, die vooral vaders schijnen te maken, veel kleiner. Het aantal correcties neemt daardoor af.

Goes trekt achtduizend euro uit voor de aanschaf van de tablets. Er volgt nog een publiekscampagne, zegt Meeuwisse. Overigens biedt de app de mogelijkheid om nog meer zaken digitaal af te handelen, zoals bijvoorbeeld papierwerk rondom huwelijken of overlijden.