Volledig scherm
Fruitteler Sjako Kloosterman © Marcelle Davidse

Fruittelers houden het met moeite vol

KAPELLE - De Zeeuwse fruittelers verkeren in zwaar weer. De inmiddels al drie seizoenen durende Russische boycot doet de fruitteeltbedrijven flink pijn. Als er op korte termijn niks verandert, gaan er de komende jaren bedrijven omvallen.

"Ongeveer dertig procent van onze peren ging naar Rusland", zegt Sjako Kloosterman. De Kapelse fruitteler doet zijn best om de gevolgen van de boycot het hoofd te bieden. "Terwijl de reserves nu toch wel op zijn. Op de kosten beknibbelen kan bijna niet meer. Dat hebben we de afgelopen jaren al genoeg gedaan. Dus ga je investeringen uitstellen."

Rusland besloot in 2014 tot de boycot, als reactie op Europese economische sancties. Eind juni besloot de EU de sancties tegen Rusland met een half jaar te verlengen. De Russen reageerden gelijk met een verlenging van de boycot op voedsel uit de EU-landen tot eind 2017.

Kloosterman vindt dat de EU maar eens over de brug moet komen. "Zij hebben de sancties ingesteld. Maar het wordt over de rug van de agrariërs uitgevochten. We leveren nu 10 tot 20 cent per kilo in. Dat kun je niet vol blijven houden. De EU moet gewoon voor volledige compensatie zorgen. Of de grenzen met Rusland moeten weer open."

In het begin van de boycot kwamen Nederlandse appels en peren via een omweg soms alsnog in Rusland terecht. Kloosterman: "Via Turkije, Polen of Wit Rusland. Maar die grenzen zijn nu ook dicht. Nu proberen alle landen hun hardfruit op dezelfde markt kwijt te raken. Dat drukt ook weer de prijs. En één van die landen is Polen. Dat is als fruitland groot geworden met EU-geld."

In Zeeland is de fruitteelt een grote jongen. De gemeente Borsele heeft in Nederland met afstand de meeste hectares aan fruitteelt. Kapelle en Reimerswaal staan ook in de landelijke top tien. "Maar wij kunnen niet, zoals akkerbouwers, binnen een jaar van teelt veranderen. Een nieuw ras kweken maakt je zo 40.000 euro lichter en het resultaat heb je pas 3 tot 5 jaar later. Dat maakt het voor ons extra moeilijk", aldus Kloosterman.