Volledig scherm
© Thinkstock

Franse studenten aquacultuur vergapen zich aan omvang Zeeuwse schelpdierhandel

YERSEKE - Zwaar onder de indruk waren ze, de Franse studenten aquacultuur die de afgelopen twee dagen in Zeeland rondkeken bij bedrijven uit de schelpdiersector. En dan vooral van de omvang van de bedrijven en de manier waarop het productieproces geautomatiseerd is. In Frankrijk zijn het vooral familiebedrijfjes die schelpdieren verhandelen.

Verkoop gaat vaak rechtstreeks van kweker naar consument. En terwijl in Nederland voortdurend gezocht wordt naar manieren om processen te automatiseren, is de kweek en verwerking van schelpdieren in Frankrijk voornamelijk handwerk. Ook de kweekmethoden zijn zeer verschillend. Zo worden Franse mosselen na 9 maanden al geoogst, die in Zeeland pas na twee jaar.

Lees meer in de PZC van vrijdag.

Volledig scherm
Oesterputten aan de Havendijk in Yerseke © Google Maps
  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.