Volledig scherm
© Thinkstock

Franse studenten aquacultuur vergapen zich aan omvang Zeeuwse schelpdierhandel

YERSEKE - Zwaar onder de indruk waren ze, de Franse studenten aquacultuur die de afgelopen twee dagen in Zeeland rondkeken bij bedrijven uit de schelpdiersector. En dan vooral van de omvang van de bedrijven en de manier waarop het productieproces geautomatiseerd is. In Frankrijk zijn het vooral familiebedrijfjes die schelpdieren verhandelen.

Verkoop gaat vaak rechtstreeks van kweker naar consument. En terwijl in Nederland voortdurend gezocht wordt naar manieren om processen te automatiseren, is de kweek en verwerking van schelpdieren in Frankrijk voornamelijk handwerk. Ook de kweekmethoden zijn zeer verschillend. Zo worden Franse mosselen na 9 maanden al geoogst, die in Zeeland pas na twee jaar.

Lees meer in de PZC van vrijdag.

Volledig scherm
Oesterputten aan de Havendijk in Yerseke © Google Maps
  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.