Volledig scherm
Francisca van den Berge © Marcelle Davidse

Francisca werd jaren lang gepest: ,,Je durft er niets tegen te doen"

KAPELLE - Het begon in groep 7 van de basisschool. ,,Ik werd buitengesloten", zegt de nu 22-jarige Francisca van den Berge uit Kapelle. ,,De andere kinderen negeerden me of schopten onder tafel tegen mijn benen. Dat deden ze omdat ik dik en verlegen was en niet kon meekomen met gym. Daardoor zagen ze me als een makkelijke prooi."

Deze dinsdag is het de Nationale Dag tegen het Pesten. Francisca wil haar verhaal delen, in de hoop andere slachtoffers te helpen. ,,Er moet veel meer openheid over pesten komen, want het beschadigt zo veel mensen. Dat móet stoppen."

Machteloos

Ze voelde zich destijds zelf machteloos. ,,Je durft er niets tegen te doen. Als je er iets van zegt, wordt het alleen maar erger. En als je naar de docent stapt, verraad je ze en geef je de pesters alleen maar meer macht, omdat je laat blijken dat je het niet leuk vindt."

Francisca werd niet alleen op de basisschool gepest, maar later ook op het vmbo. ,,Het deed me best wel veel pijn. Ik kon met niemand praten. Ik wil graag mensen om me heen hebben, maar was juist heel eenzaam. Je worstelt er helemaal alleen mee."

Probleem

Ze heeft, dankzij hulp, haar ervaringen kunnen verwerken. ,,Het is nooit goed te praten, maar vaak hebben pesters zelf een probleem, zoals een niet veilige of geen fijne thuissituatie. Om onzekerheid of verdriet te verbergen zoeken ze een slachtoffer. Je moet daarom verder kijken, dieper graven bij pesten. Niet alleen het gedrag bestraffen, maar ook zoeken naar wat erachter zit, anders los je het probleem niet op."