Volledig scherm
Jean-Paul de Jonge uit Heinkenszand en zijn vrouw Agnieszka rijden morgen de Delta Ride for the Roses-route van 120 kilometer. „Zodat anderen leed bespaard blijft.” © Mechteld Jansen

Fietsen met hoop en herinnering

HEINKENSZAND - "Ik hoop zo dat kanker over twintig jaar niet meer dodelijk is", verzucht Ride for the Roses-deelnemer Jean-Paul de Jonge uit Heinkenszand. "Dat er behandelingen worden gevonden, waardoor mensen hier niet meer aan overlijden. Het kan: voor aids zijn nu ook medicijnen."

Samen met zijn vrouw Agnieszka fietst hij zaterdag voor de derde keer de tocht van 120 kilometer. Deelnemers aan de jaarlijkse fietstocht voor bestrijding van en onderzoek naar kanker schrijven op hun rugnummer voor wie zij fietsen. 'Voor velen', schreef Jean-Paul er vorig jaar op. Hij verloor zijn beide ouders aan de ziekte. Zijn moeder stierf in 2005, zijn vader in 1995. Hij was 63, had vanaf zijn 14e gewerkt en zou het jaar erna van zijn pensioen gaan genieten. Heel aangrijpend, maar ook een levensles. Een goede vriendin van Agnieszka overleed ook aan de gevolgen van kanker, ze liet jonge kinderen achter. Vorig jaar stierf hun buurman, ook kanker. Heftig, verdrietig, het komt heel dichtbij.

Jean-Paul: "Ik denk dat iedereen wel iemand in zijn omgeving kent die kanker heeft of aan die ziekte is overleden. Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker. Het fietsen is ook een manier om daartegen te strijden, door gezond te leven verlaag je de kans om ziek te worden."

Zieke vrienden

Het echtpaar fietst dit jaar speciaal voor twee zieke vrienden uit hun fietsgroep. Daarnaast is er altijd de herinnering aan de geliefden die zij aan deze ziekte verloren. Het startmoment van de fietstocht - waarbij Patricia Foort het lied 'The Rose' zingt - vinden ze altijd een intens moment.

Agnieszka: "Je voelt dan dat je daar allemaal voor hetzelfde doel staat, dat is heel mooi."

Lees het hele verhaal in de PZC van vrijdag 10 juni.