Volledig scherm
Sarah Habib (19) uit Terneuzen voelt zich niet veilig in het donker: „Op sommige plaatsen ben ik echt bang dat er iemand uit de bosjes springt.” © Camile Schelstraete

Fietsen in het donker: Laat je niet gek maken, maar neem niet te veel risico

VLISSINGEN - Veel vrouwen krijgen er de rillingen van om over een onverlicht, verlaten weggetje naar huis te fietsen. Maar als er geen bus rijdt, niemand je kan wegbrengen en je tóch wilt gaan stappen, moet je wel.

„Een veiligheidsgevoel is persoonlijk en subjectief”, zegt politiewoordvoerder Pierre-Ine Mattheussens. „Maar als het je opvalt dat wegen niet verlicht zijn of er veel ongesnoeide bosjes staan, kun je dat aangeven bij de gemeente.”

GZ-psycholoog Marrie van der Feen: „Je moet je niet gek laten maken en vanwege je angst dingen laten die je graag wilt. Maar aan de andere kant is het verstandig om risico’s te mijden.” Als het mogelijk is, kun je je beter laten brengen en halen. En als je toch terugfietst, doe dat dan met een groep. Stuur bij vertrek een berichtje naar huis met je verwachte aankomsttijd en houd je telefoon tijdens het fietsen bij de hand. Bedenk dat angst een gevoel is, dat vaak niet berust op reëele dreiging. Bij veruit de meeste zedenmisdrijven die bij de politie worden gemeld, is een bekende de dader. Het horrorbeeld van een meisje dat door een man uit de bosjes van haar fiets wordt gesleurd, komt bijna nooit voor. Maar een slimme meid is voorbereid.

Lees het hele verhaal in de PZC van donderdag 22 september.