Volledig scherm
Marinus Boezem. foto Anne Breel

Feestelijke afronding Boezem-manifestatie

MIDDELBURG - De grootscheepse kunstmanifestatie Boezem & Co - De stad als podium krijgt komende zondag een feestelijke afsluiting bij de vroegere Graanbeurs op het Damplein in Middelburg.

Daar zal ook een nieuwe steen worden gelegd.

De manifestatie was opgezet ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de bekende Middelburgse kunstenaar Marinus Boezem. Door omstandigheden moest het initiatief worden uitgesteld tot afgelopen jaar. De feestelijke opening was in april 2015 in Vleeshal Markt. Op diverse locaties in Middelburg waren daarna presentaties van kunstwerken, films, archieven en performances van Boezem te zien.

Hoewel de laatste activiteit inmiddels een jaar geleden geleden is, komt het zondag vanaf 12.00 uur op het Damplein nog tot een feestelijke afronding. Er worden twee publicaties gepresenteerd. De eerste is het Porsche Academie Magazine. Dat bevat interviews met alle deelnemers aan de Porsche Academie, een plan dat Boezem al in 1976 bedacht maar pas vorig jaar werd uitgevoerd. De academie - zonder directie en zonder gebouw - telde zeven 'hoogleraren' die jonge kunstenaars van advies dienden. Bert van den Brink, dean van University College Roosevelt, ontvangt het eerste exemplaar.

De tweede publicatie is Het Syndroom van Stendhal - Op zoek naar een archetypisch beeld van schoonheid, naar de gelijknamige performance en installatie van Boezem bij de opening van de manifestatie. De publicatie bevat ook tekeningen die kinderen tijdens het educatieprogramma rond de tentoonstelling maakten. De Middelburgse wethouder van cultuur Saskia Szarafinski ontvangt het eerste exemplaar.

Na de lancering van de publicaties wordt een steen gelegd in het Podio del Monde per l'Arte, de voormalige Graanbeurs van Middelburg. Boezem heeft hiervan in de jaren 70 een internationaal kunstpodium gemaakt. Regelmatig wordt kunstenaars gevraagd een steen met tekst of beeld voor het open museum te ontwerpen.

Voor de nieuwe steen is Hans van Houwelingen gevraagd. Hij was een van de Porsche Academie-professoren.