Volledig scherm
Cinecity/CCXL © Marjoleine Kramer

Favoriet van de jongerenjury laat jeugd zien waartoe film in staat is

VLISSINGEN - The Student van de Russische regisseur Kirill Serebrennikov heeft bij Film by the Sea de prijs van de jongerenjury ontvangen.

De studentenjury koos voor de Colombiaanse film Between Sea and Land van Manolo Cruz.

De Youth Jury bestond dit jaar uit 26 jongeren uit heel Nederland die een week lang in Vlissingen verbleven, diverse workshops volgden en tien films uit het festivalaanbod beoordeelden. De International Student Jury werd gevormd door acht buitenlandse studenten van zowel University College Roosevelt als HZ University of Applied Sciences. Zij bekeken acht films.

De Youth Jury had drie favorieten. La ciel attendra, Mellow Mud en The Student. De keuze viel uiteindelijk op de laatste kandidaat. De jongeren noemden de film 'virtuoos en inspirerend' en prezen de 'lange, complexe en mooie cinematografie', de montage, de soundtrack en het acteerwerk.

,,Naast de indrukwekkende technieken die de film gebruikt, maken de inhoud en de kern ervan deze tot de meest intrigerende uit de selectie", staat in het juryrapport. ,,Het is een film die niet vraagt om je sympathie, maar om na te denken over jezelf en je omgeving. Wij zijn ervan overtuigd dat The Student mensen van onze generatie kan laten zien waartoe film in staat is."

Studenten

Terwijl The Youth Jury zich een week lang volledig aan film kon wijden, moesten de studenten dat naast hun opleiding doen. Elke avond keken zij twee films en discussieerden daarover na afloop.

Als winnaar kozen zij Between Sea and Land. ,,De landschappen waren prachtig, het camerawerk verbazingwekkend en het acteerwerk buitengewoon sterk. De personages maakten ons aan het lachen en aan het huilen. Het was een rollercoaster van emoties, een verhaal dat we niet zullen vergeten", aldus de jury.

Regisseur Manolo Cruz reageerde via een e-mail op het winnen van de prijs. ,,Ik ben hier buitengewoon blij mee", liet hij weten. Hij ontving zelf het bericht van de prijs meteen bij het ontwaken. ,,Ik ben nog nooit zo aangenaam wakker geworden."