Volledig scherm
© Camile Schelstraete

Fanfare verdwijnt uit de Zeeuwse straten

Zullen ze er wel bij zijn of niet, de fanfares en de trommelaars, als de vierdaagsen worden afgesloten? De harmonie, de fanfare en de drumband verdwijnen uit het straatbeeld. "Als er nou één oorzaak aan te wijzen was, kon je er nog wat aan doen", zegt Riet van der Weide, secretaris bij de Zeeuwse Muziek Bond. "Maar het gaat om een complex van factoren." 

Dirigent Albert-John Vervorst (Vlijt en Volharding in Oost-Souburg en Ons Genoegen in Kapelle) is ervan overtuigd dat er nog muziek zit in de harmonie, maar dan moeten de orkesten zich wel aanpassen aan de smaak van de jongere generaties. De jeugd wil geen uniformen, wil niet meer marcheren en wil geen marsmuziek meer spelen, is zijn overtuiging.

Zichtbaar

Een mooi voorbeeld van vernieuwing was te zien op Vestrock in Hulst, waar de 'hardrockfanfare' Blaas of Glory het publiek helemaal mee kreeg (video). Dat de orkesten minder op straat te zien zijn, is wel een nadeel. Muziekverenigingen zijn daardoor minder zichtbaar en lopen kansen mis om nieuwe leden aan te trekken. "Daarom gaan we in Oost-Souburg deze zomer vier keer op een plein spelen. Omdat we zichtbaar willen zijn", aldus Vervorst.

Meer in de krant van donderdag.