Volledig scherm
© Thinkstock

Familie opgepakt die zeker 80 inbraken heeft gepleegd in Zeeland

VLISSINGEN - Drie leden van een familie worden verdacht van zeker tachtig inbraken. De politie is trots op de arrestatie.

Tachtig inbraken en mogelijk nog veel meer: daarvan worden drie familieleden uit Vlissingen en Oost-Souburg verdacht. Ze zijn eind vorig jaar aangehouden na een groot politie-onderzoek. De inbraken vonden vooral plaats in het centrum van Middelburg en in Vlissingen.

DNA

Recherchechef Marco Koole en plaatsvervangend districtschef Peter Havelaar zijn er trots op dat het gelukt is de drie op te pakken. Ze kunnen nog niet alles vertellen over het onderzoek, omdat de verdachten nog voor de rechtbank moeten verschijnen. Maar ze geven wel aan dat ze waarschijnlijk kunnen bewijzen dat de drie mannen (37, 39 en 50) verantwoordelijk zijn voor een groot aantal inbraken. Mogelijk waren de drie al in 2014 actief. Koole: "Een DNA-spoor dat we hebben uit die tijd komt overeen met de gegevens van een van hen."

Verkennen

De drie zijn volgens de beide politiemannen professionele inbrekers die dagelijks bezig waren met deze vorm van criminaliteit. Ze voerden verkenningen uit en sloegen toe. Daarbij zorgden ze er ook voor dat ze zo weinig mogelijk sporen achterlieten. Koole ziet dat vaker: "De tijd dat inbrekers op pad gingen met hun favoriete schroevendraaier is voorbij."

Er zijn nu inbrekers die elke keer van gereedschap wisselen als ze inbreken om zo min mogelijk unieke sporen achter te laten.

Eén bende

Havelaar geeft aan dat de top van de politie in februari vorig jaar besliste, meer aandacht te geven aan de inbraken op Walcheren. "We zagen dat er een probleem was." Vervolgens duurde het nog vele maanden tot de politie duidelijk in beeld had dat al die inbraken op Walcheren mogelijk te maken hadden met één bende. "Door alle beschikbare informatie bij elkaar te leggen, lukte dat." Sinds de aanhouding van het trio is het wat inbraken betreft in Middelburg betrekkelijk rustig. In Vlissingen zelfs heel rustig. Daar werd in januari maar 1 keer ingebroken.

Televisietoestel

De drie, aldus Koole, konden goed van hun werkzaamheden leven. "Ze hadden het vooral voorzien op geld en sieraden." Hun aanhouding zorgt er niet voor dat Marco Koole en zijn team het rustig aan kunnen doen. Er wordt opvallend veel ingebroken op het Walcherse platteland. Vooral rondom Zoutelande was het in januari raak. Een verdachte werd aangehouden nadat iemand van een Whatsappgroep alarm sloeg. Zij zag iemand fietsen met een tv-toestel onder zijn arm. Ze vertrouwde dat niet en stuurde een appje rond. Dat bericht leidde tot zijn aanhouding.

Mobiel banditisme

Deze aanhouding en die van de drie familieleden past in het beeld dat op Walcheren vooral lokale mensen inbreken. Op de Bevelanden en Schouwen-Duiveland gaat het vooral om inbrekers van buiten Zeeland.

Koole: "Mobiel banditisme. Ze nemen een afslag en doen een aantal woningen aan." Als voorbeeld noemt hij de aanhouding van enkele verdachten, onlangs bij Zevenaar. Zij hebben mogelijk iets te maken met inbraken in Waarde. "Die auto die daar is gezien is ook in Zevenaar gebruikt." Maar dat is niet voldoende om hen veroordeeld te krijgen. Koole: "Ik moet bewijs vinden dat ze in die woningen zijn geweest."

Signalement

Vooral ook omdat verdachten steeds vaker zwijgen. Ze wachten af of politie en OM met bewijzen komen. Daarom is het zo belangrijk dat mensen de politie bellen als ze iets verdachts zien. De Zeeuwse recherchechef maakt het nog steeds mee dat zijn mensen na een inbraak horen dat een buurtbewoner wel iets raars had gehoord of gezien maar niet de moeite nam de politie te bellen of een kenteken of signalement te noteren.

Hausse

In Zeeuws-Vlaanderen houden de lokale inbrekers en die van buiten het gebied elkaar in evenwicht, aldus Koole. Recent had Hulst en omgeving te maken met een hausse aan inbraken. Daar is het nu wat rustiger omdat in België enkele verdachten zijn opgepakt. Koole: "Die waren blijkbaar ook actief in Oost-Zeeuws-Vlaanderen."

Koole zou graag zien dat het Nederlands Forensisch Instituut wat meer capaciteit krijgt. Als zijn team nu een DNA-spoor opstuurt duurt het volgens hem vaak weken tot maanden tot hij te horen krijgt van wie het spoor is.

Volledig scherm
Plaatsvervangend districtschef Peter Havelaar.