Volledig scherm
© Thinkstock / fotobewerking PZC

Facebookclub ontmaskert dieven en wanbetalers in Zeeland; politie is niet blij

VLISSINGEN – Vergeet je iets te betalen bij een bedrijf in Zeeland, dan loop je kans dat je wordt ontmaskerd op Facebook. Bedrijven plaatsen steeds vaker camerabeelden van dieven online. Mark en Jolanda de Nooijer uit Middelburg verzamelen die ‘opsporingsberichten’op de Facebookpagina die ze vorige week live hebben gezet: ‘Vergeten te betalen? Zeeland’. De politie is er niet blij mee.

Sinds de start vorige week maandag heeft de pagina ruim 800 leden verzameld. Het gaat zo hard met de berichten dat het echtpaar uitbreiding zoekt. Voor elke regio in Zeeland moet een beheerder komen die de berichten van bedrijven doorplaatst.

Het opsporen van dieven via internet wint snel aan populariteit: steeds meer beelden van inbrekers en winkeldieven verschijnen online. Gebruikers van Facebook delen ze volop, in de hoop dat de dieven worden gepakt. Wel is de laatste weken een verschuiving zichtbaar: bedrijven waarschuwen de dieven eerst dat er beelden online komen als ze zich niet melden.

Strandpaviljoen

Die aanpak werpt zijn vruchten af. Eigenaar Jan Verduin van het gloednieuwe strandpaviljoen De Zeebries uit Koudekerke kreeg vorige week contact met drie inbrekers (tieners) die er de voorafgaande zaterdag hadden ingebroken. En een duo dat een boormachine bij de Bouwmarkt Multimate Tholen stal, betaalde vorige week donderdag alsnog.

GroenRijk Middelburg plaatste afgelopen week eveneens een onherkenbare foto van een persoon en vroeg hem contact op te nemen. Toen dat geen reactie opleverde plaatste het bedrijf twee foto’s waarop de man wel te herkennen was. Bedrijfsmanager Michiel Bleijenbergh zegt dat GroenRijk Middelburg geen eigen rechter wil spelen, maar dat het een actie uit pure machteloosheid was.

Bleijenbergh: “Het ging om iemand die meerdere keren ‘vergat te betalen’. Daar word je moedeloos van. Er zit een weeffout in ons rechtssysteem dat bepaalt hoe zwaar of licht zo iemand gestraft wordt. Dat geeft een gevoel van onrechtvaardigheid. Als je dan ziet dat het bericht op Facebook erg veel gedeeld wordt, geeft dat je het gevoel dat je wilt: ‘Dit is niet normaal wat er gebeurt’.”

Juridisch

Maar is het plaatsen van beelden van dieven toegestaan? “Het blijkt juridisch geen eenvoudige kwestie”, zegt hoogleraar Internetrecht Arno Lodder van de Vrije Universiteit Amsterdam. “Formeel gezien is het vaak onrechtmatig, maar de rechters in Nederland bekijken ook de omstandigheden waarin het gebeurt.”

ICT-jurist Arnoud Engelfriet beaamt dat. “Het is juridisch een grijs gebied, er zijn geen harde regels voor. De rechter bekijkt altijd of er een dringende noodzaak is om iemands privacy te schenden. Het is een afweging tussen het belang van het bedrijf en de privacy van de vermeende dader.”

Aangifte

Volgens initiatiefnemer Mark de Nooijer is deze aanpak simpelweg effectiever. “Natuurlijk moet je altijd aangifte doen. Maar de prioriteit bij de politie ligt niet bij aangifte van een diefstal van 30 euro. Dan komt je aangifte onderin in het laatje. Daarom nemen bedrijven het heft in eigen handen.”

Zeer onwenselijk, reageert politiewoordvoerder Mireille Aalders resoluut. “Opsporingsbevoegdheid ligt bij de politie. En wij gebruiken beelden pas als laatste middel. De kans bestaat nu eenmaal dat je iemand valselijk beschuldigt. Wat als het iemand betreft die heel erg op je lijkt? Dat kan veel negatieve gevolgen hebben.”

De Nooijer zegt dat de beheerders van de pagina goed afwegen of het feitelijk klopt. “Maar het blijft een risico. Je moet voorzichtig zijn en uitgaan van de onschuld van mensen. Maar als het een zeer duidelijk geval blijkt, kan het wel.”

Rijschool

Hij bedacht het idee toen zijn vrouw, die een rijschool heeft, kampte met een wanbetaler. Ze zette een foto van hem op Facebook en prompt betaalde de leerling de achterstallige 1000 euro. “Als je dat via een deurwaarder moet doen kost je dat zelf veel meer tijd en geld”, zegt De Nooijer.

Jurist Engelfriet denkt de werkwijze waarbij bedrijven eerst dreigen met het plaatsen van beelden wel eens de nieuwe norm kan worden. “Als de meerderheid van de maatschappij zegt dat dit acceptabel is, volgt het recht uiteindelijk ook. En dit lijkt een trend die het wel eens kan gaan winnen. We staan tegenwoordig anders tegenover camera’s en privacy dan twintig jaar geleden.”

Voor Mark de Nooijer is dat goed nieuws. Hij heeft inmiddels beheerders (vrijwilligers) voor Tholen, Walcheren en Terneuzen. “Zij hebben contacten en netwerken in die regio’s. Alle berichten zijn te zien op onze pagina. De bedoeling is dat het zichzelf dan onderhoudt. Maar goed, het blijft natuurlijk jammer dat het nodig is.”