Volledig scherm
Camping Zonnedorp in Renesse. © Wendy Wagenmakers

Explosieve toename van verkoop tweede huizen in Zeeland

VLISSINGEN - Delta Makelaardij uit Zierikzee heeft in het eerste half jaar van 2016 al net zoveel vakantiewoningen verkocht als in de drie jaar die daaraan vooraf gingen. "En voornamelijk in het duurdere segment", zegt makelaar Peter Kodde. "Vijf ton plus." Volgens Kodde is Delta Makelaardij 'de grootste speler' in Zeeland als het gaat om de verkoop van tweede woningen.

Het bedrijf richt zich op de Noordzeekust van Ouddorp tot Zoutelande en verder het Veerse Meer en de Grevelingen. Recente projecten zijn onder meer Harbour Village bij Arnemuiden, Brouwerseiland, Zonnedorp Renesse en Punt-West in Ouddorp.

Ook hoofd verkoop Peter Verburg van Arcus Resorts, dat veel vakantieprojecten heeft in Zeeuws-Vlaanderen, is enthousiast over de laatste verkoopcijfers. "Veel meer dan vorig jaar. Zeker twintig procent. En deze trend zet door. Ik denk dat het nog maar net is begonnen."

De beste periode van het jaar moet nog aanbreken. Vanaf half augustus tot in oktober worden doorgaans de meeste vakantiehuizen verkocht, aldus Kodde.

De lage rente is een belangrijke oorzaak. "Het geld is niks meer waard", stelt Kodde. "Het is een heel verschil of je het op de bank zet tegen 0,3 procent of je belegt het in een huis met een rendement van 4 procent." Daar sluit Verburg zich bij aan. "Mensen zoeken een investering waar ze in ieder geval niet armer van worden."

Beiden wijzen ook op de politiek instabiele situatie in Zuid-Europa. "Investeerders zoeken een veilige locatie, dichter bij huis", aldus Kodde. "Kochten ze voorheen in Ibiza, Marbella of Saint Tropez, nu is het Veere, Ouddorp en Renesse."