Volledig scherm
Bijna honderd leerlingen van de Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen volgen examentrainingen op het Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen. © Peter Nicolai

Examentraining kan het laatste zetje zijn

VLISSINGEN - Steeds meer Zeeuwse middelbare scholieren die eindexamen doen, volgen extra trainingen om hun slagingskans te vergroten. De vier middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen bieden havo- en vwo-leerlingen dit schooljaar voor het eerst de mogelijkheid om twee dagen een stoomcursus te volgen in wiskunde, economie, Engels of Nederlands.

De scholieren maken er gretig gebruik van: bijna honderd jongeren zitten maandag en dinsdag vrijwillig in de schoolbanken op het Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen. "We willen ervoor zorgen dat de resultaten van de examenkandidaten zo goed mogelijk zijn", zegt Jan Vons, sectordirecteur havo en vwo van het Zwin College in Oostburg. "Zo'n training kan leerlingen die op het randje van slagen zitten, net het laatste zetje geven. Voorheen moesten de leerlingen ervoor naar Leiden, Rotterdam of Tilburg. Nu kunnen ze in de buurt terecht."

Het Ostrea Lyceum in Goes biedt sinds vorig jaar extra lessen voor examenleerlingen aan. Ook hier is deelname vrijwillig. De belangstelling is dit jaar nog groter dan vorig jaar. "Op de mavo en de havo doen per vak vijftien tot veertig leerlingen mee", zegt woordvoerder Femke Bijlsma.

Handvattentrainingen

De school geeft leerlingen ook mogelijkheid om alvast een examen te maken in de zaal waar het echte eindexamen ook plaatsvindt. Daarnaast zijn er 'handvattentrainingen', waarin de scholieren tips krijgen tegen stress en om beter te plannen. Daarnaast zijn er yoga-sessies die helpen bij de ontspanning.

In de voorjaarsvakantie volgden bijna honderd leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren trainingen in de school, gegeven door een extern bureau. "Zo'n training zou niet nodig moeten zijn. Als je vijf of zes jaar lessen gevolgd hebt, dan ben je goed voorbereid op de examens", zegt Anita Pijpelink, teamleider vwo bovenbouw. "Maar we merkten dat steeds meer jongeren naar de Randstad gingen voor zo'n training. Daar zijn behoorlijk wat kosten aan verbonden: de cursus kost een paar honderd euro, plus reis- en verblijfskosten. We willen dat deze trainingen voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom hebben we ze zelf in huis gehaald."