Volledig scherm
© Thinkstock

Even genoeg leraren in Zeeland, mede dankzij de krimp

VLISSINGEN - De Zeeuwse middelbare scholen zijn het jaar met een schone lei begonnen.

Er is nog slecht een enkele vacature te vervullen. Zeeland lijkt geen last te hebben van een lerarentekort.. Zo op het eerste oog hebben de scholen hun zaken goed voor elkaar. Maar deels komt dat door het krimpend aantal leerlingen, zegt bestuurder Piet de Witte van het Reynaertcollege in Hulst. "Wanneer iemand met pensioen gaat hoeft een vacature niet altijd ingevuld te worden. Soms lossen we het op door een collega meer uren te bieden."

Probleem is echter dat dit niet voor alle vakken opgaat. "Je kunt een leraar Duits geen wiskundelessen laten geven."

De scholen werken op verschillende manieren samen om personeelstekorten te voorkomen. De Zeeuwse Academische Opleidingsschool biedt leraren- in-opleiding de kans om werken en leren te combineren. Dat is een goede manier om toekomstige leraren aan de school en de regio te binden, is de ervaring van De Witte.

Esther Pieterman is hoofd van de dienst personeel van het Ostrea Lyceum in Goes. Dit is een van de weinige scholen die aan het begin van het jaar nog een enkele vacature heeft openstaan. Ze verwacht die snel in te kunnen vullen en daarmee is het personeelsplaatje weer compleet. "Maar ik weet nu al, dat we een probleem hebben als een wiskundeleraar vervangen moet worden."

Het is niet gemakkelijk om geschikte en bevoegde mensen te vinden. Net als bij andere scholen moet ook het Ostrea af en toe zijn toevlucht zoeken tot mensen die nog niet hun volledige onderwijsbevoegdheid hebben. "Leerlingen moeten toch les krijgen." Middelbare scholen bieden daarom desnoods studenten die in hun laatste jaar zitten een baan aan.

De echte problemen ontstaan in de loop van het schooljaar, is de ervaring. Reynaertbestuurder De Witte: "In tachtig procent van de gevallen blijkt het heel lastig te zijn om tijdelijke vervanging te vinden voor een zieke leraar. We moeten dan gebruikmaken van gespecialiseerde uitzendbureaus, maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan."

Zeeuwse en West-Brabantse scholen onderhouden intensief contact. De scholen proberen elkaar te helpen door leraren die nog wat uren over hebben te wijzen op (tijdelijke) vacatures. Een enkele keer wordt zelfs een beroep gedaan op gepensioneerde leerkrachten.