Volledig scherm
Ouderen hebben hulp nodig om bij brand een instelling te kunnen verlaten. © ANP AS MEDIA

'Evacuatie zorginstelling gaat voetje voor voetje'

TERNEUZEN - "De poetsvrouw is bij ons de belangrijkste schakel in het voorkomen van brand. Zij komt elke dag over de vloer, ziet alle hoeken en gaatjes van een kamer en is de eerste die onveilige situaties ontdekt." Fred Moens, preventiemedewerker bij de Veiligheidsregio Zeeland, hoorde dit tijdens een bijeenkomst over zorgcentra in Gent. "Een gebouw kan aan alle brandvoorschriften voldoen, maar de mens blijft de zwakke schakel. Wij kunnen als brandweer wel controleren, maar dat blijft een momentopname. "

Moens is betrokken bij het project Geen Nood bij Brand, dat het personeel en de bewoners (en vooral ook hun familie) bewust wil maken van brandveiligheid. De brand in verzorginghuis Nieulande van Ter Weel in Krabbendijke maakte eind augustus duidelijk hoe kwetsbaar oudere mensen zijn als er brand uitbreekt. Drie mensen kwamen om het leven.

Tijd, of beter gezegd, gebrek aan tijd is het grootste probleem voor de hulpverleners. "In de voorschriften gaat men ervan uit dat mensen met een snelheid van 1 meter per seconde lopen en 30 seconden hun adem kunnen inhouden. De maximale afstand om buiten of achter een brandvrije deur te geraken is daarom dertig meter. Maar de hoogbejaarde bewoners van een instelling halen zelfs dat rustige wandeltempo niet. In werkelijkheid gaat het voetje voor voetje en dan hebben ze vaak hulp van anderen nodig."

Als iemand eenmaal door de rook is ingehaald gaat het snel. "Enkele teugen rook zijn al fataal. Zeker als het hete rook is."

Lees verder in de PZC van dinsdag of via Blendle.