Volledig scherm
EPA

EU onderzoekt noodzaak testen op TTX

YERSEKE - De Europese autoriteit voor voedselveiligheid gaat onderzoeken of het noodzakelijk is om schelpdieren te testen op het giftige stofje TTX.(tetrodotoxine). Tot nu toe is er geen Europese regel die voorschrijft dat de schelpdieren getest moeten worden op deze stof. Nederland test sinds dit jaar wél en dat leidde in juni tot het tijdelijk 'sluiten' van twee gebieden in de Oosterschelde omdat de waarden volgens de Nederlandse normen te hoog zijn.

Dat de Europese Commissie nu laat onderzoeken of het inderdaad nodig is om de schelpdieren op deze stof te testen is het gevolg van de Nederlandse testen en sluiting van gebieden. Mocht uit het onderzoek blijken dat testen inderdaad noodzakelijk is, dan wordt ook TTX opgenomen in de lijst van de te testen stoffen.

Europarlementariër Annie Schrijer had vragen gesteld over het Nederlandse onderzoek en het sluiten van gebieden. Uit het antwoord op die vragen blijkt dat bij de Europese Commissie tot nu toe geen meldingen van andere Lidstaten binnengekomen over TTX bij schelpdieren.

Tetrodotoxine kan het zenuwstelsel aantasten.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.