Volledig scherm
© Thinkstock

Eten we die mossel, of eten we 'm niet?

TTX in mosselen! Groot alarm! Tegelijkertijd horen we: u kunt veilig mosselen eten. Kan ik nou met een gerust hart mosselen bestellen, of niet?

Geen paniek, we kunnen gerust mosselen eten, zeggen de mosselsector en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA).

Waarom dan al die ophef?

Omdat TTX een nieuw én potentieel dodelijk gif is. Wat TTX betreft, tasten we nog in het duister: komen ze uit de algen die de mosselen eten? Uit bacteriën die TTX produceren? Uit parasieten zoals de snoerworm? Uit de grond waar de mosselen op liggen, of uit het water? Als je dat weet, kun je iets zeggen over de manier waarop de stof zich verspreidt en over hoe lang het duurt voor je weer kunt verwachten dat de mossel het gif weer heeft ‘uitgefilterd’. Het enige wat de NVWA kan doen, bij gebrek aan meer kennis, is met een kanon op een mug schieten. Ofwel, om de waargenomen besmetting heen een heel groot gebied afsluiten tot bij steekproeven geen enkele meetbare hoeveelheid meer in de mosselen zit.

Hoe groot is de kans dat ik tóch een besmette mossel op mijn bord krijg?

In theorie: nul. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan natuurlijk niet álle mosselen testen, maar de steekproeven zijn wetenschappelijk verantwoord. Dat wil zeggen, je kunt ervan uitgaan dat de uitslag voor het hele onderzoeksgebied geldt. Bij te hoge concentraties van potentieel gevaarlijke stoffen sluit de NVWA direct gebieden of neemt andere maatregelen. In 2015 was dat elf keer het geval. Zeven keer ging het om de bacterie E. coli, vier keer om algen die mogelijk gifstoffen zouden kunnen produceren.

Goed. Ik krijg tóch een bak TTX-mosselen voor me. Wat dan?

Van een kilo mosselen hou je ongeveer eenderde vlees over. TTX is dodelijk bij 100 microgram per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 80 kilo moet 8000 microgram TTX eten om te overlijden. Uitgaande van de NVWA-norm van 20 microgram per kilogram, moet deze persoon 400 kilo mosselvlees eten voor hij aan de kritieke grens komt. Dat is best veel. Lang voor het zover is, zijn de eerste verschijnselen al merkbaar, zoals tintelingen in de mond.

Maar wat is dan een veilige marge?

Iemand van 80 kilo kan daarvoor ongeveer 10 microgram aanhouden, aldus toxicoloog Tinka Murk. Dat wil zeggen: hij zit aan de veilige kant als hij per dag 500 gram mosselvlees eet, oftewel 1,5 kilo mosselen

En als ik in het buitenland mosselen wil eten?

Wereldwijd zitten er toxinen in schelpdieren. Binnen Europa wordt daarop getest. Indien nodig gaan productiegebieden voor de veiligheid een hele tijd op slot. Op Europese schaal wordt over de normen voor TTX nog gediscussieerd. De Zeeuwse mossel is dus het veiligst.