Volledig scherm
Bosnië-veteraan Colin Bal uit Middelburg is nu commercieel manager van een meubelzaak.

'Ervaring veteranen moet worden benut'

MIDDELBURG - Colin Bal (40) uit Middelburg is morgen gast bij de Nederlandse Veteranendag in Den Haag.

1 Hoe lang heb je zelf bij Defensie gediend?

,,Zes jaar. Ik ben in 1995 opgekomen, in de tijd rond de val van Srebrenica, toen duidelijk werd wat voor ellende daar had plaatsgevonden. In 1996 ben ik zelf uitgezonden naar Bosnië, als onderdeel van de infanterie. We moesten vooral patrouille lopen. Als er iemand over de schreef ging of we stuitten op corruptie, dan grepen we in. In 1998 ben ik nogmaals uitgezonden."

2. Waren dat ingrijpende ervaringen?

,,Het was er relatief rustig, maar je komt terecht in een totaal andere wereld, in een land dat compleet was verscheurd door alles wat er was gebeurd. Je hoort allerlei verhalen en maakt bizarre dingen mee. Ik heb in die periode geleerd dat we gelukkig mogen zijn dat we leven in Nederland. Hier heb je altijd nog een kans om iets van je leven te maken. In Bosnië is dat een ander verhaal."

3. Hoe lastig is het om na die jaren terug te keren in de maatschappij?

,,Ik vond het niet gemakkelijk. Ik miste bijvoorbeeld de kameraadschap. Bij Defensie heb je ook een rol en een status. Het was werk dat er naar mijn gevoel echt toe deed en ineens sta je, zoals ik, als verkoper in een winkel. Ik vroeg me af: wat doe ik met de ervaring die ik bij Defensie heb opgebouwd?"

4. Wat is de oplossing?

,,Nu ben ik manager bij een meubelzaak. We zoeken altijd goede mensen. Dus ik dacht: kunnen we geen veteranen aannemen die hun ervaring op een andere manier willen inzetten en voor hen opleidingstrajecten starten? Natuurlijk zijn er veel verschillen in het werk, maar ik zie ook zeker parallellen. Inmiddels werken we nauw samen met Stichting Onbekende Helden, die veteranen helpt bij het vinden van betaald werk. Dit jaar hebben wij bij ons bedrijf al drie mensen op die manier aangenomen."

5. Wat wil je de buitenwereld vooral meegeven als het om veteraren gaat?

,,Terecht is er al veel aandacht voor veteranen met posttraumatische stressstoornis en andere zaken. Het grootste deel heeft echter helemaal geen klachten, maar we moeten ze wel helpen om weer hun draai te vinden in de maatschappij."