Er zit brood in vluchtelingen: Libanese bakker vestigt zich in Middelburg

MIDDELBURG - De Libanese bakker Ibrahim el Yamani begint met hulp van Invest in Zeeland een broodfabriek in Middelburg. Hij volgt in zekere zin het spoor van de vluchtelingenstroom uit het Midden-Oosten.

Volledig scherm
De Libanese bakker Ibrahim el Yamani toont zoet gebak dat hij maakt in zijn bedrijf in Saida.

Zijn (potentiële) klanten zitten straks voor een groot deel in Europa. Zo leidt het vluchtelingenprobleem weer tot nieuwe business in Zeeland. "Het is een zakelijk besluit. El Yamani denkt dat er in Europa een enorme afzetmarkt aan het ontstaan is", zegt zijn zwager Khalid Arnous uit Vlissingen, zelf ook van Libanese afkomst.

Baklava

El Yamani drijft een bakkerij met drie vestigingen in en rond de stad Saida. Die draagt de naam Gromais, wat 'lekkernij' betekent. Hij heeft dertig mensen in dienst. Arnous: "Naast patisserie, zoals baklavas, maken ze platte broodjes. Gromais bakt per uur 5000 broden, wat zo'n 40.000 stuks per dag is. De bakkerij levert aan supermarkten en particulieren." Een deel van het brood zal ongetwijfeld ook door bewoners van vluchtelingenkampen worden gekocht."

Plat brood

El Yamani kiest voor Zeeland, omdat daar nog geen enkele bakkerij zit die khibiz (plat brood) bakt. "Wat natuurlijk ook meespeelt, is dat hij hier al familie heeft", zegt Arnous. Hij en zijn stiefvader Ronald Denkelaar helpen de Libanese ondernemer met de voorbereidingen. "Wat dat betreft hebben we ook goede begeleiding van Invest in Zeeland. Team Relocations en DRV Accountants", vult Denkelaar aan.

Arnestein

Bijna alles is in kannen en kruiken voor Cedars of Lebanon, zoals de bakkerij gaat heten. Het is nog een kwestie van machines plaatsen in het huurpand op Arnestein. In mei zou het eerste brood uit de oven moeten komen. "We wachten alleen nog op groen licht van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst."

Export

El Yamani komt eerst met zijn zoon. Later volgt het hele gezin van de Libanese ondernemer. Arnous: "Hij is van plan zich permanent in Zeeland te vestigen, waarbij hij wel de bakkerij in Saida in bedrijf houdt. Hij ziet kansen, ook voor export van brood en gebak naar Duitsland en België. Met Nederlandse supermarkten is er al contact. De Agrimarkt bijvoorbeeld heeft interesse."

  1. Identificatie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

    Identifica­tie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

    De identificatie van de dode die werd aangetroffen bij een fatale brand in Haarlem neemt nog meer tijd in beslag. Dat meldt de politie naar aanleiding van de brand in een complex aan de Rudolf Steinerstraat, waarbij een groot aantal appartementen moest worden ontruimd. Volgens nog onbevestigde berichten van buurtbewoners zou het slachtoffer een zeven maanden zwangere vrouw zijn, die in haar slaapkamer door haar man in brand gestoken zou zijn.