Volledig scherm
Dean Barbara Oomen van de University College Roosevelt. © Mechteld Jansen

'Er is geen plek waar ik liever zou willen werken dan de UCR'

MIDDELBURG - Het kantoor van Barbara Oomen staat vol met verhuisdozen.

Maandag vertrekt ze als dean van University College Roosevelt. Ze verruilt Middelburg voor Florence. Voor een jaar welteverstaan. Ze komt terug, want ze is enorm verknocht geraakt aan Zeeland. "En er is geen plek waar ik liever zou willen werken dan de UCR. Hier vind je universitair onderwijs zoals het bedoeld is."

Voor sommigen kwam haar vertrek als een verrassing, maar Oomen zelf wist al sinds haar aantreden in 2012 dat ze niet langer dan vier jaar aan het roer van de UCR wilde staan.

Ze geeft het stokje over aan Bert van den Brink, die overkomt van de Universiteit Utrecht. "Bij zo'n innovatieve organisatie als de UCR is het superbelangrijk dat de leiding wisselt. Een nieuwe leider zorgt voor nieuwe inspiratie. Bert zit vol met nieuwe ideeën. Bovendien brengt hij heel veel ervaring en een enorm netwerk mee. Daarnaast wil ik graag met mijn voeten in het primaire proces blijven staan: ik ben daarom ook altijd colleges blijven geven."

Dat ze samen met haar man Herman Lelieveldt - politicoloog bij de UCR - en drie zoons tijdelijk naar het buitenland zou vertrekken, stond ook al vast. "Het is een enorm leuke kans. Herman en ik kunnen allebei in Florence aan de slag. Het European University Institute is echt een topinstituut. Bovendien wil ik Bert niet voor de voeten lopen. Het lijkt me verschrikkelijk als je voorganger steeds zegt: 'ik deed het altijd zo'. Ik moet echt loskomen. Zo'n jaar in het buitenland zorgt ervoor dat ik me niet met bestuurlijke dingen ga bemoeien."

Oomen gaat in Florence onderzoek doen in haar vakgebied mensenrechten. "Ik ga kijken naar de verantwoordelijkheden van gemeenten. Veel gemeenten claimen dat ze die verantwoordelijkheden hebben: ze vangen asielzoekers of mensen zonder papieren. Ik ga uitzoeken wat de juridische basis daarvoor is, en kijken naar verschillen in Europa."

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.