Volledig scherm
Reactorvat © EPZ

EPZ verbetert nucleaire veiligheid kerncentrale Borssele

BORSSELE - EPZ voert de komende anderhalf jaar 35 maatregelen uit die de nucleaire veiligheid van de kerncentrale Borssele moeten verhogen.

Ze leiden tot een wezenlijke verandering van het ontwerp. Daarom is er een nieuwe Kernenergiewetvergunning aangevraagd en verleend. Die ligt vanaf woensdag ter inzage. De maatregelen behelzen met name verbetering van noodvoorzieningen in het geval de elektriciteit uitvalt. Zes maatregelen zijn noodzakelijk om Borssele 'Fukushima-proof' te maken. Dat gaat onder meer om het automatisch inschakelen van reserve-koelsystemen, onder meer om het splijtstofbassin na een incident koel te houden.

Het verbeteringspakket komt enerzijds voort uit de veiligheidsevaluatie die EPZ elke tien jaar houdt en anderzijds uit de stresstest waaraan 140 kerncentrales in Europa na de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima zijn onderworpen. Borssele werd vervroegd geïnspecteerd. De kerncentrale kwam goed uit de stresstest, maar er volgde wel een serie noodzakelijke acties om de kerncentrale nog veiliger te maken. Een aantal - bijvoorbeeld de kerncentrale minder kwetsbaar maken voor overstromingen - is al uitgevoerd. Vorig jaar constateerde een onderzoeksteam van de internationale atoomwaakhond IAEA dat EPZ de resterende, noodzakelijk geachte veiligheidsmaatregelen te traag uitvoert. EPZ zet nu een flinke stap door 35 maatregelen en honderden klussen uit te voeren tijdens de onderhoudsstops in 2016 en 2017.

In de nieuwe ontwerpvergunning zijn de maatregelen en eerdere vergunningen samengebald. De ontwerpvergunning kan vanaf woensdag 5 april worden ingezien bij de gemeente Borsele en de nucleaire toezichthouder ANVS in Den Haag.

Woensdag in de PZC een overzicht van de belangrijkste verbeteringen.