Volledig scherm
© Thinkstock

Energiereuzen verliezen terrein aan nieuwkomers

MIDDELBURG - De grote energiebedrijven met eigen centrales zoals Delta, Essent, Nuon en Eneco verliezen de laatste jaren meer klanten aan concurrenten.

Vooral 'subtoppers' als Oxxio, NLE, Energiedirect.nl en Greenchoice verwelkomen meer overstappers. Dat meldt de vergelijkingssite Pricewise, die het gedrag van honderdduizenden overstappers in kaart heeft gebracht. De zogenaamde subtoppers schoten na 2004, toen de energiemarkt werd geliberaliseerd, als paddenstoelen uit de grond. Ze produceren zelf geen stroom, maar kopen en verkopen elektriciteit. Daarbij maken ze dankbaar gebruik van de handelsvloeren van de grote spelers Delta, Essent, Nuon en Eneco.

Keuze

De kleine handelaren van weleer worden echter steeds groter, constateert PriceWise. Vooral Energiedirect.nl schurkt tegen de traditionele top-4 aan. Wie denkt daarmee bij een onafhankelijke energieleverancier te zitten, heeft het mis. Energiedirect.nl is eigendom van Essent (RWE) en Oxxio is een onderdeel van Eneco.

Sinds 2010 is er voor overstappers nog meer keuze. Tal van nieuwe energieleveranciers zijn opgestaan: Vandebron, EnergieFlex, Pure Energie, Qurrent en Budget Energie. De laatste is met afstand de succesvolste van de nieuwe lichting.