Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Delta in Middelburg. foto Ruben Oreel

Energiebedrijf Delta kan nog maar net het hoofd boven water houden

MIDDELBURG - De lage energieprijzen brengen energiebedrijf Delta steeds verder in financiële problemen. De winst over het eerste halfjaar bedraagt een bescheiden 5,3 miljoen op een omzet van ruim 448 miljoen euro.

Dat heeft Delta donderdag bekendgemaakt. Niet alleen lijdt Delta zwaar verlies op de kerncentrale in Borssele (zo'n 65 miljoen euro over 2015), ook de gasgestookte Sloecentrale en andere gasactiviteiten hakken er financieel in. De productie- en energiehandel draaien zwaar verlies. Zo maakten de elektriciteits- en gasprijzen in januari en februari een vrije val. Daarna trokken ze iets aan.

Vorig jaar nam Delta noodgedwongen een voorziening van 187,5 miljoen euro op zijn gasflexportfolio. Dat geld is al voor een groot deel weggelekt. Op papier lijkt Delta het nog redelijk te doen in het eerste halfjaar van 2016: een netto resultaat van 81,3 miljoen euro. In dat bedrag zit echter 76 miljoen euro uit de voorziening die Delta vorig jaar trof. Dat bedrag maskeert de financiële situatie bij het energiebedrijf. In werkelijkheid is er maar 5,3 miljoen euro winst geboekt. Vorig jaar behaalde Delta in het eerste half jaar een winst van 19,4 miljoen euro, maar door de voorziening moest het bedrijf een verlies van dik 150 miljoen euro inboeken.

Het 50 procent belang in waterbedrijf Evides en de consumentenmarkt (energieverkoop, multimedia) houden het bedrijf nog net boven water. Dat het energiebedrijf in zeer zwaar weer zit, laat de kasstroom zien. Die was 26,6 miljoen euro negatief in het eerste halfjaar. In de laatste twaalf maanden kelderden de kasmiddelen met ruim 151 miljoen euro. Daarom is het noodzakelijk door te gaan met de ingrijpende reorganisatie, laat Delta weten. Het energiebedrijf bereidt zich voor op de verplichte splitsing. Verschillende onderdelen staan nu in de verkoop. Heet hangijzer is de kerncentrale. Borssele mag niet in buitenlandse handen komen. Binnenlandse kopers zijn er niet. Omdat EPZ het zonder moeder Delta niet redt, hopen de aandeelhouders van Delta - provincie en gemeenten - op financiële ruggensteun van het Rijk. Minister Kamp van Economische Zaken weigert dat tot nu toe, maar op verzoek van de PvdA in de Kamer laat het kabinet nu wel alle feiten en cijfers van de kerncentrale onderzoeken.