Volledig scherm
Het weer in 2016 tot nu toe kende allerlei extremen: van de warmste nachten ooit tot storm, zware regenval en veel, heel veel zonuren. © Thinkstock, fotobewerking PZC

En weer een warmste nacht: dit is het jaar van de records

VLISSINGEN - 2016 is een jaar waarin het ene weerrecord na het andere sneuvelt. Zo lijkt het woensdag de warmste 14 september ooit te worden, waarbij Vlissingen waarschijnlijk (opnieuw) de hoogste minimumtemperatuur ooit haalt. Ook eerder dit jaar werden in Zeeland historische waarden gemeten. Van ongewone hitte tot extreme neerslag: een overzicht.  

Winter: warm en nat

Tijdens de op één na warmste winter sinds het begin van de metingen in 1901 scheen de zon gemiddeld 250 uur. Gebruikelijk is in Nederland 196 uur, en dus kwam de winter van 2016 op de derde plaats in de lijst met zonnigste winters. De gemiddelde temperatuur in Vlissingen was 7,3 graden; 3 graden warmer dan een normale winter. Westdorpe vestigde zijn eigen record met een gemiddelde temperatuur van 7,0 graden. En in Vlissingen kwam de temperatuur geen enkele dag onder het vriespunt.. 

Maar het was ook nat! Zeeland klokte lokaal zelfs bijna 350 mm (tegenover 208 mm normaal). Op Zuid-Beveland viel alleen in januari al 160-185 mm neerslag (gemiddeld in Nederland 114 mm tegenover 73 mm normaal). En tegelijk kreeg Vlissingen met 77 uur aanzienlijk meer zon dan het normale gemiddelde, 62. Memorabel was verder de storm die de kust van Zeeuws-Vlaanderen teisterde in de nacht van 15 januari.

De gemiddelde temperatuur was in januari in Zeeland zo’n 2 graden boven normaal. Nooit eerder was het op 25 januari zo warm in Zeeland, toen weerstation Westdorpe een maximum van 13,6 graden boekte.

Lente: winters én zomers

Normaal is het in maart aan zee het droogst, maar nu viel in de kustregio’s juist meer neerslag. Cadzand werd lente 2016 met 103,1 mm landelijk recordhouder.

Zomer: nationaal hitteplan

Zeeland was in juni somberder dan anders. In Vlissingen werden 157 zonuren geturfd, tegenover 205 uren normaal . Sommige delen van Zeeland kregen – net als elders in Nederland – te kampen met plotselinge zware regenbuien.

In juli nam Vlissingen revanche met 11 mooi-weerdagen, 4 meer dan gebruikelijk. Aan zee scheen de zon 255 uur.

De tweede helft van augustus werd nóg zonniger. Vlissingen kwam uit op 269 zonuren tegenover 207 uren normaal. Ondertussen werd het heet, bloedheet. Terwijl in Nederland het Nationale Hitteplan in werking was (23-27 augustus) boekte Westdorpe een record. Op 25 augustus werd het daar maar liefst 33,7 graden. Zo warm was het nog nooit geweest op 25 augustus. En Westdorpe had een regionale hittegolf te pakken, aldus Weeronline.

Herfst: warm, warmer, warmst

Mooier kon een herfst niet beginnen: met tropennachten van 20 graden of meer, zo laat in september. In Vlissingen ging de zwoele nacht van 12 op 13 september (20,7 graden) naadloos over in de zoveelste zomerse herfstdag.

Tegelijk sneuvelden twee dagrecords. In heel Nederland werden op 12 en 13 september niet eerder zulke hoge minimumtemperaturen gemeten als in Vlissingen (respectievelijk 19,7 en 20,7 graden in de nacht). Woensdagochtend werd dat record nog scherper gesteld, toen om 6.00 uur in Vlissingen 23 graden werd gemeten. Het oude record stond ook op naam van Vlissingen: 19,5 graden in 1919.

Westdorpe was deze week tropisch, met temperaturen van ruim 30 graden. Ook woensdag zal het kwik naar verwachting tot 32 graden stijgen. En weer sneuvelt een record. Een temperatuur van boven de 30 graden ná 5 september is sinds 1901 in De Bilt niet meer voorgekomen, laat Weeronline weten.