Volledig scherm

En weer buigt de rechter zich over de jacht op damherten

BREDA - Ja, er lopen weleens damherten door Burgh-Haamstede. Maar over het antwoord op de vraag of dat erg is, verschillen de Faunabescherming en de Fauna Beheer Eenheid Zeeland (FBEZ) ernstig van mening. Uiteindelijk gaat de rechter er (alweer) over.

Woensdag zaten de twee partijen voor de zoveelste keer bij de rechter over het doodschieten van damherten in de Manteling van Walcheren en de Kop van Schouwen. Volgens de provincie Zeeland hard nodig, voor zowel de openbare orde als voor het welzijn van de dieren zelf.

De Faunabescherming is faliekant tegen en spande daartegen (tot voor kort steeds verloren) procedures aan. Totdat de rechtbank in december besloot dat de provincie het welzijn van de dieren niet voldoende had meegenomen in haar overwegingen en de jacht stillegde.

Ongelukken

De provincie heeft daarna in zeer korte tijd een nieuw besluit genomen en daarin gesteld dat het ook voor het welzijn van de dieren goed is. Als er te veel damherten komen, zorgt dat voor overbegrazing en dat is slecht voor het welzijn van de dieren. Ze gaan dan hun heil elders zoeken, zoals in Burgh-Haamstede, wat voor de openbare orde weer niet handig is; dat levert ongelukken op.

Niks van waar, stelde Pauline de Jong van de Faunabescherming gisteren bij de rechter. ''Dat een damhert af en toe buiten het natuurgebied komt, is heel normaal. Komt door zijn nieuwsgierige natuur. Het is geen reden om te veronderstellen dat hij zijn natuurlijke omgeving ontvlucht.''

Jonge herten

Fred Jaggie van de FBEZ liet een foto zien van acht jonge herten die in maart de weg blokkeerden in Burgh-Haamstede. ''Dit zag je een jaar of tien geleden niet.''

Loes Wijgman, die Gedeputeerde Staten vertegenwoordigde, kwam met cijfers. ''Tegenwoordig sterven zeven keer meer herten in het verkeer of in afrasteringen van tuintjes. Voor ons is dat een signaal dat hun welzijn wordt bedreigd in het natuurgebied. Daar is onvoldoende rust en ruimte.''

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.