Volledig scherm
© Willem Adriaansens

Emotionele uitreiking insignes aan VN-militairen in Tholen

THOLEN - Burgemeester Ger van de Velde heeft zaterdagmorgen zeven Thoolse VN-militairen onderscheiden.

De zeven 'blauwhelmen' kregen in het gemeentehuis van Tholen het draaginsigne Nobelprijs uitgereikt in aanwezigheid van naaste familie.

Dat de vredesmissies vanvan de Verenigde Naties (VN) geen vakantiereisjes waren bleek al tijdens de toespraak van de burgemeester. Die zorgde al voor emoties onder de aanwezige (ex-)militairen en hun familie. Voor sommigen is het nog steeds moeilijk om over hun missie te praten.

Ingestort
Dat is het niet meer voor Peet Uytdewilligen. Hij ging als 18-jarige naar Libanon en zag daar verschrikkelijke dingen. "En dan kom je thuis en kan je er met niemand over praten. Want hulp was er toen niet. Ik heb toen alles opgekropt en ben in 2008 volledig ingestort."

Veteranendag
Uytdewilligen en de zes anderen waren blij met de onderscheiding . "Het is toch een stukje waardering en wat mij betreft ook een beetje een afsluiting", aldus Uytdewilligen. De zeven blauwhelmen hadden er ook voor kunnen kiezen in Den Haag bij de Veteranendag de penning in ontvangst te nemen. Toch kozen zij allemaal voor Tholen. "Ik vind het prachtig dat de gemeente zich er zo voor heeft ingezet."

Verhinderd
De zes andere onderscheiden VN-veteranen zijn: de heren J.A. van der Linde, G. Driehuis, R. van Elten, D. Guequierre, W.T. Nederveen en J.S. Koeteeuw. De heer Van de Nieuwendijk was door werkzaamheden verhinderd. Hij krijgt het insigne thuigestuurd.

Volledig scherm
© Willem Adriaansens