Volledig scherm
Op 24 juni werden de dieren uit de stal van Van Iwaarden in Rilland voor de tweede keer in twee maanden door de NVWA in veewagens gedreven en meegenomen. © Marcelle Davidse

Eis: boer uit Rilland mag 5 jaar geen koeien houden

DEN BOSCH - Veehouder Hans van Iwaarden uit Rilland mag de komende vijf jaar geen koeien meer houden. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag geëist bij de rechtbank in Den Bosch. De boer heeft zich schuldig gemaakt aan grove misstanden ten opzichte van zijn koeien, stelt de aanklager.

Bij Van Iwaarden heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 twee keer zijn koeien weggehaald. De eerste keer in februari ging het om 247 dieren. Hij kreeg ze terug, maar in juni nam de NVWA er weer 175 in beslag. De dieren hadden volgens inspecteurs van de instantie infecties, te weinig schone, droge plekken om te liggen en in de stal waren scherpe onderdelen, waaraan de dieren zich konden verwonden. Bovendien zouden dieren onder de stront en viezigheid zitten en veel koeien waren kreupel. ,,Dit zijn typische plekken van haaruitval doordat mestklonten te zwaar worden en vallen'', zei een arts eerder over de wonden bij sommige koeien.

Vrijbrief om te roven

Volgens Van Iwaarden zelf was er helemaal niets aan de hand. Zijn koeien, van het ras Blonde d'Aquitaine, hebben een ander soort zorg nodig dan andere koeien en zeker anders dan bij melkkoeien, zei de boer. Hij sprak schande van de NVWA die in zijn ogen 'een vrijbrief heeft om het ene na het andere bedrijf leeg te roven'. En bovendien hebben de artsen van de NVWA de benodigde kennis niet, aldus de boer.

Maandag gaf de officier van justitie nog een beeld van hoe de stallen eraan toe waren. ,,De dieren stonden tot hun enkels in de mest, urine en stro. Als ze liepen, kon je het horen soppen." De officier ging ook in op het verweer van Van Iwaarden. ,,Ik ben eens gaan googelen op Blonde d'Aquitaine. Dan zie je mooie gespierde beesten, met een glanzende vacht en een flinke borstpartij. De koeien van Van Iwaarden waren zielige vale beesten. Dan zie je meteen al dat er iets niet in orde is.''

Voorwaardelijke werkstraf

Behalve het verbod op het houden van koeien eiste de officier van justitie 120 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk in het geval hij stiekem toch koeien gaat houden.

Advocaat Pieter Hoogendam wees erop dat Van Iwaarden al gestraft is doordat de boer is gekort op zijn subsidie. Ook stelde hij het onderzoek van de artsen van de NVWA ter sprake. Dat was volgens de raadsman niet voldoende. Maar hij pleitte ook voor vrijspraak van de feiten.

Van Iwaarden heeft op dit moment nog een kleine vijftig runderen op zijn bedrijf. Hij heeft zich na alle problemen meer gericht op akkerbouw.

De rechtbank doet 17 oktober uitspraak.