Volledig scherm
Monument voor doodgeschoten Terneuzenaar © Raymond de Frel

Eis 16 en 13 jaar cel voor poging tot moord in Terneuzen

MIDDELBURG - De officier van justitie heeft dinsdagmiddag celstraffen van 16 en 13 jaar geëist tegen respectievelijk een 38-jarige Terneuzenaar en een 25-jarige Terneuzenaar voor een poging tot moord op een 28-jarige Terneuzenaar in december 2014.

De eis werd geformuleerd tijdens de zitting voor de rechtbank in Middelburg, die twee dagen duurt. De zaak wordt donderdag voortgezet; dan komt de verdediging van de beide verdachten aan het woord.

Het Terneuzense slachtoffer keerde op 16 december 2014 terug in Terneuzen, nadat hij enkele weken in voorarrest had gezeten vanwege zijn betrokkenheid bij een schietpartij in de nacht van 29 op 30 november 2014 in het uitgaansgebied van Terneuzen. Bij die schietpartij kwam Gideon Verhelst om het leven. Een andere man is voor die schietpartij al eerder veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar.

Gestoken

De 28-jarige Terneuzenaar werd bij de geweldsuitbarsting op 30 november in zijn nek gestoken. Vanwege zijn betrokkenheid bij het incident zat hij weken in een politiecel. Toen hij op 16 december werd vrijgelaten en terugkeerde naar Terneuzen, werd hij beschoten; volgens het Openbaar Ministerie met twee vuurwapens. Hij werd door meerdere kogels getroffen, raakte levensgevaarlijk gewond en moet de rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen. Hij woonde de rechtszaak woensdag ook bij in een rolstoel.

De 38-jarige verdachte moet zich volgens Justitie niet alleen verantwoorden voor poging tot moord (op 16 december), maar ook voor zware mishandeling (het in de nek steken op 30 november). De 25-jarige verdachte wordt verdacht van poging tot moord en het bezit van een verboden wapen.

De rechtszaak gaat donderdag om 9.00 uur verder.