Volledig scherm
Het oude stadhuis van Middelburg

Eindelijk antwoord: schoten Duitsers of Fransen in 1940 Middelburg in brand?

MIDDELBURG - Waren het de Duitsers of de Fransen die met een beschieting van Middelburg op 17 mei 1940 zorgden voor de verwoesting van de stad? Op die vraag komt woensdag eindelijk een definitief - en onafhankelijk - antwoord.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) presenteert woensdag in Middelburg de resultaten van zijn onderzoek naar 'de schuldvraag van het oorlogsgeweld op 17 mei 1940'. Een speciale commissie die door het NIMH is ingesteld, heeft zich op verzoek van de gemeente Middelburg over de kwestie gebogen. De commissie overhandigt haar rapport woensdag om 14.00 uur in het stadhuis aan de Markt aan wethouder Johan Aalberts.

Het rapport moet een einde maken aan een slepende discussie over de vraag wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de verwoesting van de binnenstad van Middelburg. Waren het de Duitsers, zoals stadsarchivaris Peter Sijnke in 2010 stelde bij de 70-jarige herdenking? Of waren het de Fransen, zoals Middelburger Ton Goossens in 2012 stelde in zijn boek Gestold Verleden.

Beide partijen verzochten de gemeente om een onafhankelijk onderzoek. De commissie van het NIMH bestond uit drs. P. Kamphuis (directeur NIMH), prof. dr H. Amersfoort (hoogleraar militaire geschiedenis tot afgelopen voorjaar) en drs. E. Rossmeisl (secretaris commissie).

Volledig scherm
Expositie over het bombartement op Middelburg. © Archieffoto Lex de Meester
Volledig scherm
Bombardement op Middelburg. © het Zeeuws Genootschap