Volledig scherm
© Peter Nicolai

Einde van Finlandcircuit in Westdorpe dreigt

WESTDORPE - Opnieuw moet het Finlandcircuit het veld ruimen. Na twee jaar crossen bij Westdorpe is het over. Een noodoplossing lijkt deze keer niet meer voor de hand te liggen.

Het Finlandcircuit bij Westdorpe mag opnieuw op zoek naar een nieuwe locatie. Eigenaar Zeeland Seaports verpacht de grond, waar nu nog gecrost wordt, aan de Beelen Groep.

Geschiedenis herhaalt zich. In 2013 moesten de motorcrossers al verkassen omdat de Beelen Groep de grond, waar destijds het circuit lag zelf nodig had. Het Finlandcircuit moest na dertien jaar op zoek naar een nieuwe plaats. Eind juni 2014 werd een noodoplossing gevonden. Vijf hectare grond, eigendom van Zeeland Seaports werd de nieuwe, tijdelijke stek. Nu, na bijna twee jaar, verpacht Zeeland Seaports het terrein aan de Beelen Groep. Het Finlandcircuit heeft niet lang meer. Op 1 juli moet de grond overgedragen worden. Dan moet het terrein leeg zijn.

Voetbalclub

Voorzitter Eric Stoutjesdijk van het Finlandcircuit ziet de toekomst duister in. "Het mag overduidelijk zijn dat het niet plezant is. We begrijpen het wel. We wisten dat we hier tijdelijk zaten. Daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt met Zeeland Seaports. Maar ja. We hebben een vereniging waar 450 licentiehouders rijden. Da's wel een beetje meer dan een voetbalclub met 200 leden. En kun je je dat voorstellen? Een voetbalclub zonder velden of een tennisclub zonder banen?"

Het nieuws dat het binnenkort weer gedaan is met het circuit viel hard bij de crossers weet Stoutjesdijk. "Mensen reageren echt vol ongeloof. Dat we nu weer terug bij af zijn, net als een paar jaar geleden."

In 2014 bleek er redding voor het Finlandcircuit. Toen bood Zeeland Seaports uitkomst. Weliswaar moest de club terug van acht naar vijf hectare, maar het circuit was gered. Stoutjesdijk ziet een dergelijke oplossing nu niet. "Onze hoge hoed is een beetje leeg nu. We zijn afhankelijk van andere partijen als gemeente, provincie en Zeeland Seaports."

Voorzitter Eric Stoutjesdijk bezit zelf twee hectare grond bij het Finlandcircuit. Wethouder Frank van Hulle is bereid planologisch toestemming te geven zodat daar ook gecrost mag worden. Leuk, maar het helpt de crossers nog niet uit de brand.

"Twee hectare dat is echt veel te klein om te crossen. Daar kunnen we alleen een beetje rondjes rijden. En dan alleen nog voor de allerkleinsten. Wij hebben veel meer grond nodig. Een hectare of zes. En ja, dan moet je bij partijen zijn als Zeeland Seaports.

Maarten van As, woordvoerder van Zeeland Seaports vreest dat het niet gemakkelijk zal worden. "Als wij kijken naar de grootte van het terrein dat nodig is en kijken naar de ontwikkelingen die wij in de toekomst zien, dan zijn er gewoon geen terreinen meer over. Of het zou een locatie betreffen waarvan we nu al zouden kunnen zeggen dat ze er maximaal een half jaar kunnen zitten. We hebben gewoon niks meer."

Wildcrossers

Behalve honderden motorcrossers zonder terrein heeft Eric Stoutjesdijk nog een zorg. "Er zullen toch crossers zijn die willen rijden. Wildcrossers. Ik ben bang dat dat weer gebeurt. Dat voorkomen, dat is altijd een van de speerpunten waar we ons sterk voor hebben gemaakt als vereniging. Wij hadden tenminste een terrein waar dat kon. Het is niet onze verantwoording als er er weer wild gecrost word, maar het is wel een grote zorg."