Volledig scherm
Onderzoek in de buitenlucht naar virtual reality. Filmmaker/docent Wietske de Klerk (links) laat haar studenten, die een speciale bril dragen, zien wat mogelijk is. In het midden staat een 360°-camera opgesteld. © Dirk-Jan Gjeltema

Einde van de film in zicht?

ZIERIKZEE - Virtual reality geeft de kijker, die meteen ook actieve deelnemer is, de illusie van een andere wereld. Twintig studenten onderzochten of VR het einde betekent van de film zoals we die nu kennen.

Twintig studenten van zes verschillende academies hebben zich deze week samen opgesloten, in een boerderij aan de Oosterschelde net buiten Zierikzee. Om te onderzoeken of virtual reality (VR) het einde is van film zoals we die nu kennen. Dit zomerkamp is een nieuw project van Stichting CAVAK. Met hulp van vakmensen en gastdocenten experimenteren de Nederlandse en Vlaamse studenten met 360 graden camera's en virtual reality-brillen zoals Oculus Rift. Ze sluiten hun researchweek af met een openbare presentatie in FiZi Zierikzee. Daar kunnen bezoekers ook zelf VR ervaren.

Experimenteren

Stichting CAVAK is vooral bekend van het programma Filmstarz, waarin drie amateurs een eigen korte film mogen maken. Filmmakers/docenten Wietske de Klerk en Rieks Soepenberg bedachten een project voor hen die al een stap verder zijn: studenten in film, beeldende kunst en multimedia. De Klerk: ,,Wij willen hen laten experimenteren met virtual reality en nieuwe manieren van verhalen vertellen. In een leeg landschap, in een oude boerderij. Die we helemaal volgestopt hebben met high tech apparatuur."

Bij het kijken van een film word je als kijker gestuurd. Een regisseur kiest wat jij ziet en gebruikt middelen als camerashots, lenzen, muziek en belichting om je het verhaal in te krijgen. Virtual reality geeft de illusie van een andere wereld, waarin een gebruiker vrij kan rondkijken, in een actieve rol. En dat schept boeiende nieuwe mogelijkheden. Voor entertainment, maar bijvoorbeeld ook voor educatie. Met een bril op een wandelingetje maken door het Rome van keizer Augustus. Of deelnemen aan een medische of militaire training, zonder fysieke risico's.

Personage

,,Voor ons filmmakers is het boeiende materie: gaat VR klassieke cinema overnemen? Want in een 360-gradenfilm beslist de kijker, hij wordt een personage. Daarmee vallen veel klassieke cinemaregels weg en zit je ineens dicht bij gaming, theater of installatiekunst. Veel filmpjes die je nu ziet gaan over één belevenis: door de Himalaya lopen, in een straaljager zitten. Maar kun je die ervaring meer laten zijn dan een gimmick en ook echt betekenisvol laten zijn?" Zoals bijvoorbeeld gastdocent Eelko Ferwerda dat deed met zijn film Amani. Je ziet een dag uit het leven van een twaalfjarig Keniaans meisje, dat als huisslaaf wordt gebruikt.

Vrijdagmiddag presenteren de studenten in FiZi hun visie op de toekomst van film. Bezoekers kunnen meedoen aan de discussies en ook zelf een VR-bril uitproberen in de foyer.

Eindpresentatie 'The End of Film': vrijdagmiddag 26 augustus in FiZi Zierikzee. Inloop 16:00 uur. Het programma begint om 17:00 uur, met een paneldiscussie, films en presentaties. Einde 19:00 uur, toegang gratis.