Volledig scherm
Minister Jet Bussemaker © ANP

Eigenaar moet straks betalen voor onderhoud erfgoed

VLISSINGEN - Zorgen bij eigenaren van particuliere Rijksmonumenten. Het plan om de fiscale aftrek voor onderhoud af te schaffen, gaat hen veel geld kosten.

"Dit is een miskenning van de waarde van monumenten voor de gemeenschap", zegt Jan Jonker Roelants, eigenaar van het Jacob Catshuis (Munnikenhof) in Grijpskerke. Jonker Roelants is net als ruim tweeduizend andere Zeeuwen eigenaar van een particulier Rijksmonument. Hij betaalt jaarlijks 'duizenden' - nu nog gesubsidieerde - euro's aan onderhoud voor het huis waar staatsman en dichter Jacob Cats in de zeventiende eeuw woonde. Maar vanaf 2017 moet hij die kosten voor het grootste gedeelte zelf ophoesten.

Tenminste, als het op Prinsjesdag gepresenteerde plan van minister Bussemaker en staatssecretaris Wiebes doorgaat. Zij willen de fiscale aftrek van onderhoudskosten aan particuliere Rijksmonumenten afschaffen.

Eigenaren die in een Rijksmonument wonen of werken, kunnen onderhoudskosten nu nog voor tachtig procent aftrekken van de belasting. Straks kunnen ze wel een subsidie aanvragen, maar zonder zekerheid dat ze die daadwerkelijk krijgen. Jonker Roelants: "Ik was heel boos toen ik hoorde over dit plan. Het onderhoud van een Rijksmonument kost veel geld, daar draaien we straks zelf voor op."

Lobby

Ook erfgoedvereniging Heemschut maakt zich zorgen. De leden voeren een lobby tegen het plan van Bussemaker en Wiebes. Ze schrijven brieven naar parlementariërs met het dringende verzoek dit plan in de prullenbak te gooien. Ze vrezen dat eigenaren van particuliere Rijksmonumenten het onderhoud straks uit- of afstellen, omdat ze er simpelweg geen geld voor hebben. Daarnaast wordt het dan minder aantrekkelijk om te investeren in een Rijksmonument. Want dat kost alleen maar geld.

Beleidsmedewerker Mathijs Witte: "Het overviel ons dat dit op Prinsjesdag werd aangekondigd. Dit is zonder overleg op een namiddag besloten. Er komt wel een subsidieregeling, maar dat is een 'potje', waar een maximaal bedrag in zit. Dan bepaalt het ministerie van OCW dus of het onderhoud nodig is."

Jonker Roelants zal zijn huis niet laten versloffen. "Maar het is niet te voorkomen dat anderen dat wel doen. Als je huis drie keer zo groot is als het mijne, moet je ook meer onderhouden. Als je zorgkosten stijgen, wacht je als het kan ook even met naar de dokter gaan."

Hobby

Ook steekt het hem dat het bezitten van een particulier Rijksmonument nu wordt afgedaan als een 'soort hobby' die je zelf maar moet betalen. "Ik zie het namelijk niet als mijn huis. Het is van de hele gemeenschap, het is gezichtsbepalend voor de omgeving. Op open dagen komen er honderden mensen kijken."