Volledig scherm
Zeehondenopvang © ANP

EHBZ maakt zich zorgen over zeehondensterfte

VLISSINGEN - Zeezoogdierenhulp Zuidwest maakt zich zorgen over het aantal dieren dat aanspoelt. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er al meer zeezoogdieren op de Zeeuwse kust beland dan de afgelopen twee kalenderjaren.

Er belandden 182 dieren, zowel levend als dood, op de Zeeuwse stranden. Het merendeel (103) was bruinvissen. Vorig jaar spoelden er in totaal nog 120 zeezoogdieren aan en in 2014 waren dat er 150.

Toch is dat niet waar Jaap van der Hiele, coördinator van Zeezoogdierenhulp ZuidWest, zich de grootste zorgen over maakt. "Er zijn nou eenmaal meer zeehonden en bruinvissen in het zuidelijke deel van de Noordzee, dus is het eigenlijk ook niet gek dat er meer aanspoelen", zegt hij. "We hebben bovendien al vaker hogere aanspoelcijfers gehad."

Premature zeehonden
Waar hij wel van is geschrokken, is het aantal te vroeg geboren zeehondjes dat dood is aangespoeld. Aan de hele Nederlandse kust zijn dat er in vijf maanden tijd al veertien, terwijl dat er normaal hoogstens twee per jaar zijn. "Dat kan een voorbode zijn", vreest Van der Hiele.

Hij wil daarom samen met andere opvangen gaan monitoren wat voor dieren er de opvang in komen. Wat voor klachten hebben de levend aangespoelde dieren? En wat komt er naar voren uit de secties van de dode dieren? "Als we daar conclusies uit kunnen trekken, kunnen we de oorzaak vaststellen en vervolgens gaan kijken of we er iets aan kunnen en moeten doen."