Volledig scherm
© iStock/ThinkStock

Effect TTX-kwestie voor mosselsector nog onduidelijk

VLISSINGEN - Het is volgens de mosselsector nog te vroeg om vast te kunnen stellen dat er minder mosselen worden gegeten door de melding dat in een deel van de Oosterschelde het giftige TTX is aangetroffen. Woensdag bespraken vertegenwoordigers van de mossel- en oesterhandelaren en de vissers de stand van zaken.

Uiteraard kwam de vraag aan de orde of het publiek de mossel massaal links laat liggen. Addy Risseeuw van de PO Mosselcultuur: "Het is nu nog veel te vroeg om conclusies te trekken. Vergelijken met voorgaande jaren is moeilijk. Het seizoen is dit jaar twee weken eerder geopend dan gewoonlijk. De vakanties moeten nog beginnen."

Zeker is wel dat de ontdekking van TTX de sector op kosten jaagt. "Het loopt in de tonnen", zegt Risseeuw. Dat geld gaat op aan onder meer extra bemonstering, analyse en onderzoek. Dat is nodig, want elke mossel die naar de consument gaat moet veilig zijn. En elke mossel die in een restaurant geserveerd wordt of in de winkel verkocht ís veilig, benadrukken de sector en de NVWA.

Maar ook logistiek wordt de sector op kosten gejaagd. De consumptiemosselen worden door de handel opgeslagen in zogeheten 'natte pakhuizen'. Ook in het nu gesloten gebied zijn dit soort opslagplaatsen.

Risseeuw: "Gelukkig hebben we een tijdelijke oplossing gevonden. In het midden van de Oosterschelde, waar geen TTX is aangetroffen, zijn kweekpercelen die nu niet in gebruik zijn. Die kunnen voorlopig als voorraadpercelen dienen."