Volledig scherm
Woonzorgcomplex De Hooge Platen krijgt bezoek van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). © Theo Giele

Eerste veiligheidsexpeditie VRZ in woonzorgcomplex Breskens

BRESKENS - Woonzorgcomplex De Hooge Platen is de eerste zorginstelling die bezoek heeft gekregen van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) in het kader van het project Geen Nood Bij Brand.

Een project dat onder meer de zelfredzaamheid in zorginstellingen moet vergroten. Bij wijze van proef heeft de VRZ de formele veiligheidsinspectie door de brandweer vervangen door een veiligheidsexpeditie waarbij iedereen die iets met het woonzorgcomplex te maken heeft betrokken is. De brandweermensen liepen met een gezelschap van bewoners, personeelsleden en directie door het gebouw.

Oegstgeest

Aanleiding voor het project is een brand in GGZ-instelling Rivierduinen in Oegstgeest die in 2011 aan drie mensen het leven kostte. Het drama speelde zich af in een gebouw dat aan alle voorschriften voldeed. Maar doordat een brandwerende deur niet werd gesloten, kon de rook zich verspreiden, met fatale gevolgen.

Bewustwording

"Er is natuurlijk allerlei regelgeving waaraan een gebouw moet voldoen. Maar als je aan de bewoners en medewerkers niet vertelt waar die regels voor dienen en wat de valkuilen zijn, bereik je nooit dat wat je met die regels wilt bereiken. Daarom willen we werken aan bewustwording van bewoners, hun familie en het personeel in de zorginstellingen ", zegt Fred Moens van de VRZ.

De formele veiligheidsinspectie is daarom een veiligheidsexpeditie geworden, een rondgang waarbij zoveel mogelijk betrokkenen aanwezig zijn.

Rapportage

Na afloop van de veiligheidsexpeditie spraken alle deelnemers over hun ervaringen. Het zal uiteindelijk leiden tot een rapportage met aanbevelingen. De resultaten zullen uiteraard worden gedeeld met de andere vestigingen van Warmande, waartoe De Hooge Platen behoort. Volgens Moens bestaat er bij de zorginstellingen veel interesse voor de veiligheidsexpedities. Op 21 juni is er een expeditie in zorghotel Hof 't Seis van Zorgstroom in Middelburg. Later dit jaar zullen andere zorginstellingen volgen.