Volledig scherm
Ali B wond de HZ-studenten moeiteloos om zijn vinger. © Ruben Oreel

Eerste studieactiviteit HZ: vragenuurtje met Ali B.

VLISSINGEN - Ruim duizend studenten startten maandag samen hun eerste jaar aan Hogeschool Zeeland.

Het is de eerste keer dat de Hogeschool Zeeland zijn eerstejaarsstudenten allemaal tegelijk verwelkomt. De Vlissingse sporthal Baskensburg is helemaal op de nieuwe studenten ingericht. Muziek, lichteffecten, statafels, drankjes en grote schermen die de 'Class of 2020' verwelkomen. Wanneer de nieuwelingen hun studie zonder vertraging doorlopen, krijgen ze in dat jaar namelijk hun diploma.

Het ultieme hoogtepunt voor de studenten is het vragenhalfuurtje met Ali B. De eerste vraag is meteen raak: heeft hij zelf ooit een hbo-opleiding gedaan? "Wat een kutvraag'', lacht de rapper en cabaretier die met school stopte toen hij niet meer leerplichtig was. "Maar in de tijd erna heb ik meer gelezen dan in mijn jaren op school. Ook boeken op hbo-niveau." Daarom kan hij een student internationale marketing desgevraagd precies vertellen hoe hij zijn toekomstige klanten het beste kan benaderen. "Eerste les: niemand geeft iets om jou. Het gaat erom dat jij hen in ieder geval hetzelfde kan bieden als de topspelers in jouw vakgebied en daarnaast iets unieks van jezelf. Eigenlijk moet je het benaderen als een Marokkaan: wat is je probleem? Maar dan wel met de intentie om met een oplossing te komen."

Hij windt de studenten zo om zijn vinger. Dat blijkt ook als Ali B. klaar is. Zeker een derde van de studenten verlaat de zaal, hoewel het hen eigenlijk verplicht is om het hele programma uit te zitten. Na een introductie door John Dane, lid van het College van Bestuur van de HZ, neemt Thom de Graaf het woord. Hij is voorzitter van de Vereniging Hogescholen en benadrukt hoe bevoorrecht deze jongeren zijn, dat ze de kans krijgen om een hbo-opleiding te volgen. "Al kan het zijn dat het beroep waar je nu voor leert over vijf jaar niet meer bestaat. Maar als professional treed je straks het onbekende tegemoet. Je gaat niet in een hokje zitten om te gaan doen wat je voorganger ook deed. Met een onderzoekende houding zie je straks waar je kunt innoveren, hoe je je vak opnieuw kunt uitvinden." Over de hoofden van de studenten wil De Graaf nog een vraag stellen aan 'Den Haag'. "Of zij de belofte willen doen dat het geld dat anders naar jullie basisbeurs was gegaan, nu wordt gereserveerd om de kwaliteit van het hbo te waarborgen. Studenten zijn de toekomst van Nederland."