Volledig scherm
Kattencafé in Gent © Ronald den Dekker

Eerste poezencafé opent in Gent

GENT - In hartje Gent kun je vanaf woensdag koffiedrinken met een kat. Klikt het? Dan neem je 'm mee naar huis.

DreamCATchers is het eerste poezencafé van Gent en wordt gerund door kattenliefhebsters Evelyne Vandenberghe en Lana Bauwens. Je kunt er, zoals in elk café, iets drinken maar het verschil zit hem in de vaste bewoners.

Acht adoptiekatten trippelen rond in het pand aan de Schepenhuisstraat, dat is ingericht als kattenwalhalla. "Zo staat er een enorme krabpaal die tot het plafond reikt", vertelt Evelyne. "En er is een parcours in de hoogte waar de katten tussen de plantjes door kunnen lopen, die ook weer eetbaar zijn." De hele inrichting is kortom aangepast aan de lenige viervoeters.

Kattencafé
Kattencafés vind je inmiddels op verschillende plekken in de wereld, maar het oorspronkelijke idee is afkomstig uit Japan. Veel mensen wonen er in flats, waar huisdieren niet zijn toegestaan. Om toch te kunnen genieten van kattengezelschap, werd een 'cat cafe' in het leven geroepen.

Evelyne en Lana zijn allebei dierenvrienden en kattenliefhebbers pur sang. Daarom werkt DreamCATchers niet vanuit commercieel oogpunt. De katten die in het café rondlopen, kunnen geadopteerd worden. In samenwerking met verschillende organisaties zoals dierenasiel Gent.

Afgemaakt
Dat is broodnodig, want in België worden er op jaarbasis zo'n twaalfduizend katten afgemaakt omdat ze nergens naartoe kunnen, geeft Evelyne de ernst van de situatie aan.

In het café kunnen mensen kennismaken met een kat en hem of haar, als het klikt, adopteren. Zo is er Moody, die nog moeite heeft met het vertrouwen van mensen maar al aan het opbloeien is, de sociale en nieuwsgierige Angelina en de maar liefst negen kilo wegende en lieve Max Julle II. De katten gaan hun eigen gang en kunnen zich even terugtrekken in een andere ruimte als ze geen zin hebben in visite.

Huisregels
Lana en Evelyne werken ook samen met een kattengedragstherapeute en hebben enkele huisregels opgesteld. Zo gaan telefoons op standje stil en slapende katten moet je rustig laten knorren. En voor wie per se iets wil optillen, 'is er een Basic-Fit om de hoek', staat er met humor in de huisregels te lezen. "Katten hebben allemaal een eigen karakter, net als mensen", vertelt Evelyne. "Sommigen zijn heel sociaal maar anderen hebben sneller 'schrik' door een traumatisch verleden. Zij hebben gewoon wat meer tijd nodig om te wennen."

Meer informatie: DreamCATchers is vanaf woensdag geopend, aan Schepenhuisstraat 17 in Gent. Wie een bezoekje wil brengen, kan het beste reserveren via www.wearedreamcatchers.be . Er kunnen maximaal 20 mensen in het café, zodat het rustig blijft voor de katten. Er is ook een shop bij het café waar je informatie kunt krijgen over katten en kattenspulletjes aan kunt schaffen.

Bekijk een voorbeeld van een kattencafé in China

Volledig scherm
Evelyne (links) en Lana (rechts) van DreamCATchers met poes April in Gent. © Ronald den Dekker