Volledig scherm
© Elodie Kint

Eerste dag Concert at Sea: De grootste Zeeuwse familie ooit

BROUWERSDAM - De eerste dag van Concert at Sea zit erop - een terugblik.

Regen? Ach, wat zou dat. Regenjasje aan, nóg maar een biertje en dóór. Ponchoparty! Concert at Sea is het Festival van het Goede Humeur. En dat begeestert ook de artiesten, die op de Brouwersdam net dat beetje meer geven.

Neem Typhoon. Vorig jaar al te te groot voor het Umojapodium, nu bijna te groot voor het hoofdpodium. Blootvoets en in korte broek leek hij boven welk weer dan ook verheven, predikte vrijdag met verve zijn evangelie van de liefde en vormde moeiteloos 'de grootste Zeeuwse familie ooit'. ,,We zijn één."

Gastheer Bløf luidde, bijgestaan door een reeks gastmuzikanten, eerder op de middag traditiegetrouw het festival in met Cøver met Sea. Dat stond deze keer in het teken van recent overleden muzikale helden. Zo klonken onder anderen 1999, Kiss en Purple Rain van Prince en Rebel Rebel en China Girl van David Bowie, maar ook Ace of Spades van Motörhead. Met Brainpower werden twee nummers van Run DMC.

Een ander hoogtepunt was Hotel California, gezongen door Bløf-drummer Norman Bonink. Aan Cøver at Sea werkten behalve Brainpower onder anderen Lucas Hamming, Stephanie Struijk (Stevie Ann) en Heideroosjes-zanger Marco Roelofs mee.

Douwe 'Slowdown' Bob was, in vergelijking met bijvoorbeeld Typhoon, opvallend ingetogen. Coole blik, mouwloos shirt om zijn tattoos te etaleren. Maar zeker ook lekkere muziek. Halverwege verraste hij met een soloversie van Kleine jongen van André Hazes.

Wie het programma op beide podia wilde volgen, moest van goeden huize komen, want het was soms moeizaam waden door de mensenzee. Maar ook op het Umojapodium gebeurden mooie dingen, zoals de band Haevn, die aan het eind van de middag veel publiek trok en met zijn sferische pop een stijlvol rustpunt - relatief dan - in het programma vormde.

Guus Meeuwis deed halverwege de avond wat van hem mocht worden verwacht: de stemming verder opvoeren met de ene meezinger na de andere. ,,Ik ga mijn best doen om de wolken voorbij te zingen", zei hij. En warempel, de zon verscheen gaandeweg wat bedeesd aan de horizon. Het regende alleen nog bier, méters bier.

Het slotwoord was voor de absolute topact van de dag: de Britse formatie Faithless, in 2011 gestopt maar vorig jaar herrezen tot Faithless 2.0. Vooraf was al er al enige discussie of een dergelijke danceact wel op Concert at Sea past. Voor het podium was het ook minder dringen dan bij andere grote acts.

Het optreden zal zeker niet alle sceptici hebben bekeerd, maar wie zich liet meevoeren, werd allerminst teleurgesteld. Dancediva Sister Bliss bestierde als vanouds vanachter haar toetsenarsenaal met dwingende hand de beats. Maxi Jazz, bijna zestig jaar inmiddels, verkondigde als een beminnelijke voorganger rappend zijn boodschap en dirigeerde de festivalgangers tot grote hoogten.

'This is my church, this is where I heal my hurts', klonk het in God is a DJ, een van de onontkoombare hoogtepunten. 'Dit is mijn kerk', was dat trouwens niet ook een tekst van Bløf?