Volledig scherm
Het kantoor van Waterschap Scheldestromen in Middelburg. © Ruben Oreel

Eén kantoor nog een brug te ver voor waterschap

MIDDELBURG - Het waterschap blijft kibbelen over zijn huisvesting. Het houdt echter voorlopig twee vestigingen.

Het lijkt zo logisch. Waterschap Scheldestromen zit nu in twee veel te grote panden, in Middelburg en Terneuzen. Kies daarom voor één hoofdkantoor. ,,Maar met dit dagelijks bestuur is dat een utopische gedachte, omdat er blijkbaar afspraken zijn gemaakt", verzuchtte Gert-Jan Minderhoud, lid van het algemeen bestuur namens Partij voor Zeeland, woensdagavond in de commissie bestuurlijke en economische zaken. Daar werd, opnieuw, gesteggeld over de eigen huisvesting.

Vrede

Om de lieve vrede te bewaren is bij de fusie van de waterschappen Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden (2011) besloten twee hoofdkantoren aan te houden. Het algemeen bestuur vergadert sindsdien ook afwisselend in Terneuzen en Middelburg.

Het voelt voor een deel van het algemeen bestuur steeds ongemakkelijker, zeker nu er leegstand is in Middelburg. Eind vorig jaar werd aangedrongen op onderzoek naar gezamenlijke huisvesting.

Dat heeft het dagelijks bestuur met tegenzin uitgevoerd. Het blijkt geen substantieel voordeel op te leveren. Verkoop van een van de panden zou, vanwege 'de incourantheid van de kantoren in de huidige markt', leiden tot fors boekwaardeverlies.

Leeg

Het kantoor in Middelburg kost het waterschap nu veel meer dan het pand in Terneuzen, dat volledig gevuld is dankzij diverse huurders (Sabewa, Rijkswaterstaat). In Middelburg staat in toenemende mate ruimte leeg, zeker als de Rijksgebouwendienst (Belastingdienst) volgend jaar vertrekt. De poging om met de gemeente Middelburg te gaan 'samenwonen', bleek financieel onhaalbaar.

Diverse fracties in het waterschapsbestuur verwijten het dagelijks bestuur onwil. ,,Dat heeft te maken met de samenstelling van dit dagelijks bestuur", zei Frans van Kollem (Water Natuurlijk) woensdagavond, doelend op het feit dat vier van de zes leden uit Zeeuws-Vlaanderen komen.

Geen verkeerde gedachte

,,Wij willen onze klanten zo goed mogelijk bedienen en dicht bij hen zitten", reageerde dagelijks bestuurder Denis Steijaert. ,,Dan is twee kantoren geen verkeerde gedachte. Wij willen ons beleid handhaven en ervoor zorgen dat beide gebouwen optimaal bezet zijn. Het eerste doel is zo snel mogelijk huurders binnen te krijgen voor Middelburg."

Dijkgraaf Toine Poppelaars zei dat het waterschap met twee bedrijven of instellingen in gesprek is en dat een prijsindicatie is verstrekt. ,,We moeten de komende maanden even afwachten."