Volledig scherm
Carla Schönknecht. © Mechteld Jansen

Eén jaar GS: Uithuilen, puinruimen en opnieuw beginnen

Zondag is het College van Gedeputeerde Staten een jaar in functie. Tijd voor een tussenstand. Hoe doen onze provinciebestuurders het?

Eensgezind prikten ze vrijdag een mosseltje. In de pauze van de Statenvergadering demonstreerden de gedeputeerden Carla Schönknecht (VVD), Jo-Annes de Bat (CDA), Harry van der Maas (SGP), Ben de Reu (PvdA) en hun voorzitter, commissaris van de koning Han Polman, dat het uit de Zeeuwse wateren afkomstige schelpdiertje veilig kan worden verorberd. Samen opkomen voor Zeeland, op een manier die publiciteit genereert, dat is een werkwijze die het huidige provinciebestuur typeert.

Grote projecten

Toen ze een jaar geleden aantraden, hing de vlag er in het provinciehuis niet al te vrolijk bij. Meer nog dan een financieel debacle was het project Sloeweg een politiek fiasco. Het liet zien dat de provincie grote projecten niet aankon en dat de relatie tussen Gedeputeerde en Provinciale Staten er een was van wantrouwen, ergernis en miscommunicatie. Bovendien was de schatkist leeg. De voormalige melkkoe Delta keert immers al jaren geen dividend meer uit aan zijn grootste aandeelhouder.

Het was dus uithuilen, puinruimen en opnieuw beginnen. Een commissie van Statenleden deed aanbevelingen om de verhoudingen met het dagelijks provinciebestuur te verbeteren. Met hulp van een nieuwe directeur moest er grip komen op de grote projecten. In het nieuwe huishoudboekje - voor 2017 - wordt letterlijk bij nul begonnen.

Balkenende

'Krachten bundelen' noemde het nieuwe college zijn beleidsprogramma, in de wetenschap dat een provinciebestuur dat platzak is in zijn eentje niet veel kan beginnen. Oud-premier Jan Peter Balkenende werd te hulp geroepen om de Zeeuwse economie een impuls te geven. Het succes van het huidige college hangt af van de mate waarin het Rijk diens adviezen opvolgt.

Zeker is dat de weg omhoog is ingeslagen. Ingekeerdheid is openheid geworden. Chagrijn is verruild voor optimisme.

Volledig scherm
Jo-Annes de Bat. © Mechteld Jansen
Volledig scherm
Ben de Reu. © Anda van Riet
Volledig scherm
Harry van der Maas. © Ruben Oreel
Volledig scherm
Han Polman © Lex de Meester