Volledig scherm
De uitbreiding van het Zwin in uitvoering. © Peter Buteijn

Een groter Zwin: die ándere ontpoldering

RETRANCHEMENT - Vergeleken met de commotie en publiciteit omtrent de ontpolderings- plannen voor de Hedwige is de uitbreiding van Het Zwin bij Retranchement een ondergeschoven kindje. Toch gaat het om een enorm project. Het werk begon afgelopen voorjaar voorzichtig, en gaat deze maand helemaal los.

Wat gaat er gebeuren?

Natuurgebied Het Zwin, tussen Cadzand-Bad en Knokke, is nu 213 hectare groot. Het gebied wordt zuidwaarts uitgebreid met 120 hectare. Daarvoor wordt een stuk van de Willem Leopoldpolder, bij Retranchement, bij Het Zwin getrokken. De Internationale Dijk, die nu de waterkering vormt, verdwijnt. Een klein stuk van het nieuwe gedeelte, tien hectare, ligt op Nederlands grondgebied. Dat deel bestond uit natuur en uit camping De Sandt Plaet - voorheen de roemruchte jeugdcamping De Wildhof.

Waarom is dit nodig?

In eerste instantie omdat Het Zwin verzandt. De zee brengt bij opkomend tij meer zand mee dan dat het bij afgaand tij weer meeneemt. Uitbreiding van het natuurgebied geeft ruimte om de getijdegeul breder, dieper en langer te maken. Dat moet het Zwin redden van de ondergang.

Er speelt echter meer. Een deel van de ontpoldering telt mee voor compensatie voor de verdieping van de Westerschelde. Dat is afgesproken in de Scheldeverdragen van 2005, waarin ook onder meer de ontpoldering van de Hedwige is bepaald. Critici zeggen dat dát de hoofdreden is, en er andere argumenten erbij zijn bijbedacht.

Meer informatie over het Zwin:

www.zwininverandering.eu.

Lees het hele verhaal, alle vragen en antwoorden, in de PZC van dinsdag 16 augustus.