Volledig scherm
Lokerse feesten. © Ronald den Dekker

Eén groot feest in Lokeren

LOKEREN (B) - De Fonnefeesten vallen op exact dezelfde tien dagen als de Lokerse Feesten en maken aan de ingang duidelijk dat zij wél gratis toegang bieden. Maar een vete tussen de besturen van de beide feesten?

Daar is niets van waar, beweert Bart Mertens, voorzitter van de Fonnefeesten. "De Fonnefeesten ontstonden 23 jaar geleden, toen de Lokerse Feesten te groot werden voor de Oude Vismijn en verhuisden naar de Grote Kaai. Een aantal bestuursleden wilde het liever klein en gratis houden.

,,Misschien dat het bestuur van de Lokerse Feesten ons wel zag als een bedreiging, maar we waren toen nog zo amateuristisch dat ze niets moesten vrezen. Ondertussen zijn we gegroeid, maar we zijn niet van plan nog groter te worden. De Fonne spelen provinciaal, de Lokerse de Champions League", vertelt Mertens.

Het verschil tussen de twee feesten? "De Fonne bezoek je voor de gezelligheid, de Lokerse voor de muziek", vindt Kristel Wierinck uit Waasmunster. Samen met Sofie van de Velde uit Stekene bezoekt ze beide feesten al vanaf het begin. Van de Velde: "De Lokerse bezoeken we echt voor een optreden.

Ja, je moet er voor betalen, maar voor goede bands hebben we dat over." Ook Amaryllis van Wesemael uit Lokeren bezoekt beide feesten: "De Fonne hebben hun charmes, omdat het gratis is en waar vind je dat nog? Maar duur zijn de Lokerse nu ook weer niet. Als je ziet hoe veel bekende artiesten daar optreden, die zie je in het Sportpaleis echt niet voor die prijs. Al was het optreden van Bart Peeters op de Fonne dit jaar voor mij het hoogtepunt."

De Lokerse scoorden dan weer met Lost Frequencies en Faithless gisteren, de dag was volledig uitverkocht. Net als zaterdagmiddag, dankzij het optreden van K3. "Maar de Fonne hebben betere foodtrucks", vindt Sofie van de Velde. Of er nu een concurrentiestrijd is of niet, sommige bezoekers weten niet eens dat de twee los staan van elkaar. Voor hen was het de afgelopen dagen één groot feest in Lokeren.