Volledig scherm
© Emile Calon

Een grafsteen voor hen die geen graf hebben

MIDDELBURG - We geven hen die geen graf hebben een grafsteen terug.

Zo zei zondag opperrabijn Binyomin Jacobs nadat in het plaveisel van de Markt in Middelburg door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig twee struikelstenen waren geplaatst. Op die stenen een messingplaatsje met de namen van Rika Louise Leijdesdorff-Van Os en Louis Leijdesdorff. Zij woonden daar tot ze in maart 1942 hun huis moesten verlaten om uiteindelijk op 2 juli 1943 vermoord te worden in het Poolse vernietigingskamp Sobibor. Ook op drie andere plaatsen in Middelburg werden zondag zulke stenen geplaatst die ervoor moeten zorgen dat de namen van deze Joodse stadsgenoten hen niet verloren gaan. Dat toevallige passanten even hun naam uitspreken, aldus de opperrabijn.

Burgemeester Harald Bergmann vertelde dat het de bedoeling is dat voor 55 woningen in Zeeland waar Joden woonden die destijds huis en haard moesten verlaten, ook zulke stenen komen. In totaal gaat het om 122 Zeeuwse Joden die toen werden weggevoerd.

De opperrabijn herinnerde de aanwezigen eraan dat momenteel ook dat soort deportaties plaats vinden, onder andere in Syrië. ,,Vrouwen, bij duizenden, worden ze weggevoerd om te werk gesteld te worden als seksslavinnen." Hij greep de bijeenkomst op de Markt aan om een vurig pleidooi te houden voor de opvang van vluchtelingen. ,,Die moeten we zeker helpen." Wel pleitte hij ervoor om die vluchtelingen niet alleen te voorzien van een bed, bad en brood maar ze ook direct te leren wat de normen en waarden zijn in West-Europa. Dat is volgens hem nodig omdat ze uit landen komen waar antisemitisme 'normaal is'. ,,Ze moeten ook leren dat vrouwen niet gezien moeten worden als een object maar volwaardige onderdeel uitmaken van de samenleving."