Volledig scherm
© Thinkstock

Echtpaar moet 1,5 tot 2 ton aan de staat betalen voor handelen in drugs

MIDDELBURG - Het gaat er nu toch naar uitzien dat het echtpaar De B. uit Clinge (hij en zij 50) na een dikke vier jaar zullen horen wat ze aan de staat moeten gaan betalen. Het Openbaar Ministerie in Middelburg wil geld zien. Geld dat het echtpaar zou hebben verdiend met hun aandeel in de omvangrijke drugszaak 'Volkel'. In die zaak ging het om de handel in hasj werden vrijwel alle zeventien verdachten tot lagere straffen veroordeeld dan het OM had geëist.

De man werd gezien als de spil tussen een aantal hennepkwekers in het Belgische Waasland en tal van klanten in Ne­derland en het buitenland. De Belgische politie tipte in 2007 de Zeeuwse politie en die deed twee jaar later pas onderzoek. Ondanks het ge­bruik van versluierend taalgebruik en vele gsm's werd al snel duide­lijk er veel werd gehandeld in het Hulster café All Bindy's. Na een inval en arresta­ties werd het café gesloten.

Celstraf

De Clingenaar kreeg medio juli 2011 conform de eis dertig maanden cel waarvan tien voorwaardelijk opgelegd. In hoger beroep werd dat aanzienlijk minder. Zijn echtgenote kwam er in plaats van de gevorderde twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk met 28 dagen cel vanaf.

Bedrag

Om hoeveel geld het nu precies gaat werd er donderdag niet duidelijker op. In de afgelopen jaren veranderde het bedrag van 188.228 euro in 155.348 euro en gisteren noemde de officier van justitie een bedrag van 171.349 euro.

Wanneer de rechtbank het definitieve bedrag bekendmaakt is nog niet bekend.